Novalić: Prijedlog općeg kolektivnog ugovora za FBiH ide na ocjenu ustavnosti

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, najavio je da će opći kolektivni ugovor o radu za teritorij Federacije BiH biti proslijeđen Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti.

Novalić je istakao da je Vlada FBiH dostavila socijalno-ekonomskim partnerima sugestije i primjedbe na opći kolektivni ugovor da bi se zadovoljio minimum uslova. Prema njegovim riječima, do danas Vlada nije informisana da li su njeni prijedlozi prihvaćeni, iako je održano nekoliko sastanaka.

– Nisu nam jasne namjere Sindikata i Udruženja poslodavaca, jer smo detaljno analizirajući 33. člana kolektivnog ugovora zaključili da su naši socijalno-ekonomski parneri izašli iz okvira zakonitosti. Prije svega, tu mislimo iz okvira Zakona o radu. Prijedlog općeg kolektivnog ugovora nije usklađen sa ciljevima reformske agende, a nju su potpisali svi i njena sprovedba je obaveza za sve. Ustanovili smo da neki dijelovi ugovora ugrožavaju sprovođenje nužnih reformi i predstavljaju opstrukciju zagrijavanju ekonomije u FBiH – kazao je Novalić.

On je kazao da prijedlog općeg kolektivnog ugovora, koji su usaglasili sindikat i poslodavci, predstavlja značajno opterećenje za veći dio privrede, rekavši kako pod tim podrazumijeva predviđeno povećanje minimalne plate za 12,6 posto, javlja Anadolu Agency (AA).

– Napomenuo bih da u ekonomskoj praksi svako povećanje minimalca za više od tri posto je društveno opasno. Osim toga, to je opasnost i za budžete u FBiH. Spoznavši da su određeni prijedlozi sadržani u tekstu općeg kolektivnog ugovora u mogućoj suprotnosti sa Ustavom FBiH, na današnjoj sjednici Vlade donijeli smo odluku da dopremijer FBiH u skladu sa svojim ovlastima prijedlog ovog dokumenta uputi na ocjenu ustavnosti. Neka Ustavni sud odluči da li je prijedlog u skladu sa Ustavom – rekao je Novalić.

On je ustvrdio kako je Vlada učinila sve kako bi se dogovorila sa socijalno-ekonomskim partnerima, ali da je, nažalost, rezultat izostao. Po njemu, kolektivni ugovor sa trenutnim sadržajem je štetan i rezultirao bi negativnim posljedicama po makroekonomska kretanja u FBiH.

– Ugovor u nekim članovima direktno zadire u izvorne nadležnosti Federacije BiH. Bili bismo jedina država u kojoj minimalnu platu određuju dva udruženja građana, a to je izrazita ovlast FBiH. Neki prijedlozi bi imali posljedice za mikro i mala preduzeća, a 85 posto naših prihoda dolazi od njih. Našu ekonomiju hrane mikro i mala preduzeća. Sve to bi izazvalo dodatno opterećenje na budžet, jer su određeni budžetski transferi vezani za minimalnu platu – tvrdi Novalić.

Vlada FBiH je najavila da će učiniti sve da zaštiti budžete koji omogućavaju isplatu invalidnina, penzija i poticaja, te da će nastaviti raditi na provođenju reformi koje vode ka ubrzanom ekonomskom rastu.

Na sjednici održanoj prije dva dana, Vlada FBiH je po osnovu prava nadzora ukinula rješenje o reprezentativnosti Udruženja poslodavaca. Ovo je učinjeno zato što je utvrđeno da je pri donošenju rješenja narušeno materijalno pravo. Udruženje poslodavaca od resornog ministarstva može ponovo zatražiti rješenje o reprezentativnosti, ali uz potpunu dokumentaciju.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*