Opći kolektivni ugovor ide na Ustavni sud

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti prijedloga Općeg kolektivnog ugovora o kojem su se usuglasili sindikat i poslodavci.

Taj dokument za vladu nije prihvatljiv jer, kako ocjenjuju, nije usklađen sa zakonima, Reformskom agendom i Ustavom FBiH.

Prema riječima premijera, koči provođenje reformi i ugrožava proračune. Takav potez vlade poslodavci i sindikat smatraju nezakonitim i besmislenim.

Prije dva dana vlada je odlučila ukinuti i reprezentativnost jednom od socijalnih partnera – Udruženju poslodavaca, navodeći da su je dobili na temelju nepotpune dokumentacije.

“Nisu nam, dakle, jasne namjere sindikata i poslodavaca, jer smo detaljno, analizirajući ta 33 člana Ugovora, došli do zaključka da su socioekonomski partneri izašli iz okvira zakonitosti. Tu, prije svega, mislimo iz okvira Zakona o radu. Naglašavam da predloženi Opšti kolektivni ugovor predstavlja još veće opterećenje za značajan dio privrede. Govorim o minimalnoj plati i njenom povećanju za 12,6 posto. Osim toga, ona je i opasnost za budžete FBiH”, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Plan privatizacija 16 poduzeća

Vlada FBiH usvojila je i trogodišnji Program ekonomskih reformi, koji su opisali kao pretpristupni dokument za ulazak u Europsku uniju.

Programom je predviđen postojani ekonomski rast u tom bosanskohercegovačkom entitetu od 3,2 posto u 2016. do 4,4 posto u 2018. godini.

Istaknuli su da je prioritet dokumenta fiskalna konsolidacija, prvenstveno smanjenje entitetskog deficita na dva posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Definirano je 14 prioritetnih strukturnih reformi, među kojima su jačanje sustava internih financijskih kontrola, unaprjeđenje putne infrastrukture, što bi trebalo potaknuti novi razvojni investicijski ciklus, restrukturiranje Željeznica FBiH i skraćivanje procedura za izdavanje dozvola poduzećima.

Vlada također planira privatiziranje 16 poduzeća u kojima ima manjinski ili većinski udio te unapređenje socijalne zaštite, prije svega stvaranje jedinstvenog registra korisnika naknada.

Dokument bi do kraja mjeseca trebao biti dostavljen na razmatranje Europskoj komisiji.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*