Požari u Australiji van kontrole: Uništeno 130 kuća

U vatrenoj stihiji koja je zahvatila gradić Yarloop, u saveznoj državi Zapadna Australija uništeno je najmanje 130 kuća, dok se tri osobe i dalje vode kao nestale.

Požar, koji pokriva oko 70.000 hektara, nastavlja se širiti i prema gradu Harvey. Gradić Yarloop koji se nalazi 100 kilometara južno od Pertha evakuisan je, a na stotine vatrogasaca se i dalje bori da ugasi vatru.

“Požari i dalje traju i bukte van kontrole. Situacija je veoma izazovna”, rekao je predstavnik vatrogasne i hitne službe Wayne Gregson i potvrdio da se tri osobe od srijede vode kao nestale.

Vlasti se u Zapadnoj Australiji nadaju da vremenski uslovi neće uticati na promjene smjera širenja vatre i da će požar uskoro uspjeti lokalizovati.

Uslijed visokih temperatura zraka i savezna država Victorija se danima suočava s jakim vetrovima i učestalim šumskim požarima.

Destruktivni požari česta su pojava u većem dijelu Australije tokom ljeta na sjevernoj hemisferi. U vatrenoj stihiji u Victoriji  je 2009. godine život izgubilo 172 osoba dok je više od 2.000 stambenih objekata uništeno.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*