Protestno okupljanje: Majke Srebrenice ogorčene zbog obilježavanja 9. januara

Članovi udruženja žrtava genocida danas su organizovali protestno okupljanje ispred robne kuće u centru Srebrenice, iskazujući svoje nezadovoljstvo povodom obilježavanja “Dana Republike Srpske”.

“Na današnji datum naši najmiliji su ubijeni i ovaj datum je proslava tih ubijanja. Mi smo ogorčeni na to i nikad nećemo oprostiti onima koji su to uradili. Mi ne možemo generalizovati da su svi Srbi zločinci, ali oni koji ne poštuju sudske presude znači da su te osobe koje su radile zločine. Ogorčeni smo na ovaj datum i dok smo živi nećemo zaboraviti ovaj datum”, poručila je predsjednica Udruženja Srebreničke Majke Hatidža Mehmedović.

S mjesta okupljanja Majke Srebrenice su poručile da će na ovaj datum nastaviti s protestima u svim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

“Tog 9. januara 1992. godine je donesena odluka da nestanu muslimani s ovih prostora. Ovaj datum se ne može slaviti, za nas je Republika Srpska genocidna tvorevina. I 9.januar mora se proglasiti genocidnim danom”, izjavila je Feni predsjednica Udruzenja Majke enklave Srebrenice i Žepe Munira Subašić.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim “Dan Republike Srpske”, koji se obilježava 9. januara, kada je pravoslavni praznik Sveti Stefan. Ipak, 9. januar širom manjeg bh. entiteta obilježava se kao “Dan Republike Srpske”.

“Republika Srpska je stvorena na genocidu i krvi naše djece, na protjerivanju, na silovanju nad Bošnjacima. Mi smo ogorčeni jer se presuda Ustavnog suda ne poštuje. Čak naše preživjele odvode na ispitivanje jer su krivi što su uspjeli doći do slobodne teritorije. Sinoć je policija cijelu noć bila na ulici ispred moje kuće, uplašila sam se i strašno se osjećam”,rekla je Feni Hajra Ćatić, predjsednica Majki Srebrenice.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*