Uskoro niže cijene mobilne telefonije

Telekom operateri će biti obavezni da provedu odluke RAK-a o povoljnijim uvjetima pod kojima će biti nuđene usluge mobilne telefonije, tvrde iz RAK-a

Građani BiH bi uskoro mogli koristiti usluge mobilne telefonije, koje nude tri dominantna telekom operatera, pod povoljnijim uvjetima nego do sada, rečeno nam je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

– O provedenim analizama i predviđenim mjerama Agencija je obavijestila operatere mobilnih komunikacija – rekli su iz RAK-a.

RAK je, na zahtjev Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, sačinio uporednu analizu usluga mobilne telefonije koju pružaju domaći operateri, poredeći ih sa stanjem u regionu, odnosno u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Prema toj analizi, domaći operateri nude usluge mobilne telefonije pod najnepovoljnijim uvjetima u odnosu na sve države regiona.

Zbog toga su predložili niz mjera za poboljšanje ovih uvjeta u korist građana, a to su: sniženje cijena pretplate paketa za korisnike male, srednje i velike potrošnje, povećanje bonusa uključenih u mjesečnu pretplatu, uvođenje dodatnih tarifnih opcija za dokup saobraćaja, ograničavanje minimalne dužine trajanja bonova za dopunu pre-paid računa, uvođenje povoljnijih obračunskih jedinica i izjednačavanje cijena poziva unutar vlastite i prema drugim mrežama.

Komentarišući samo politiku cijena iz RAK-a navode da su cijene pojedinih tarifnih paketa u BiH povoljnije od zemalja u regionu, a neke su veće u odnosu na ostale države.

– Operateri mobilne telefonije u BiH i u svijetu, na maloprodajnim tržištima nude široku paletu različito koncipiranih paketa usluga i tarifnih opcija, koje nije moguće porediti zbog heterogenosti. Također, treba voditi računa o različitim tržišnim uslovima koji postoje u svakoj pojedinoj zemlji, kao i to da na visinu cijena usluga mobilnih komunikacija utječe više faktora koji su specifični za svako nacionalno tržište – saopćeno nam je iz RAK-a.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*