Preminuo rudarski stručnjak, profesor emeritus i nosilac medalje Zlatni ljiljan doktor Abdulah Zlatan Bašić.

Jučer u večernjim satima (9. januara) preminuo je u 71-oj godini istaknuti rudarski stručnjak, profesor emeritus i nosilac obilježja Zlatni ljiljan doktor Abdulah Zlatan Bašić.
Svoj plodonosan radni vijek počeo je na Rudniku soli Tušanj, a nakon kraćeg rada na Rudarskom institutu u Tuzli prelazi na Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Tuzli, na kome je proveo većinu svog radnog vijeka. U toku ratnih sukoba u BiH bio je pripadnik Armine BiH, za šta je nagrađen najvišim ratnim vojnim priznanjem značkom Zlatni ljiljan. Tokom ratnih godina obavljao je i odgovornu diplomatsku dužnost vojnog atašea Bosne i Hercegovine u Beču, u Austriji.
Profesor Bašić je izveo na profesionalni put generacije rudarskih inženjera, bio odgovorni istraživač na stotine projekata i autor desetina naučnih radova i knjiga. Vodio je aktivan društveni život do posljednjeg dana života.
Komemorativna sjednica povodom smrti profesora Abdulaha Zlatana Bašića održat će se u amfiteatru Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli u utorak 12. januara 2016. godine u 11:00 sati.
Okupljanje i posljednji ispraćaj profesora Bašića bit će istog dana od 13:00 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*