Krug 99: Zaustaviti separatističke tendencije u BiH

“Rušenje ustavnog poretka u BiH trajaće sve dok susjedne države i svi politički akteri BiH ne prihvate osnovna određenja i mišljenja koja imaju snagu presude arbitražnog suda za bivšu Jugoslaviju kojom je jasno rečeno da ne može biti prava naroda na samoopredjeljenje do odcjepljenja, na način koji je to tumačio tadašnji Slobodan Milošević i sadašnji Milorad Dodik”, rekao je predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Kruga 99” Adil Kulenović na današnjoj sesiji “Kruga 99”.

“Etno-teritorijalna razgraničenja nastala genocidom, uključujući pravo Republike Srpske (RS) na obilježavanje 9. januara, nisu u skladu sa ustavnim poretkom i međunarodnim pravom. Pozivamo sve predstavnike kontakt grupe, sve svjedoke Dejtonskog sporazuma da zaustave separatističke tendencije u BiH tako što će prisiliti susjedne države da priznaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, kazao je Kulenović.

Dodao je da ovo nije samo političko pitanje, već pitanje odbrane suvereniteta BiH, jer se on skoro 25 godina negira.

“Bili smo svjedoci obilježavanja “Dana RS” i uporno se ponavlja kako je ona nastala mirnim putem, što nije tačno. Devetog januara se slavi 24. godišnjica entiteta, ali on 1992. godine nije postojao. Samo proglašavanje tog praznika znači i dalje rušenje ustavnog poretka BiH, a o tome govori i činjenica da član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjednačava “Dan RS” sa Danom nezavisnosti BiH”, rekao je Muhamed Mujkić.

Senadin Lavić je kazao da je RS nije nastao mirnim putem, kao što se potencira, već je rezultat ratnih djelovanja.

“Ako krenemo od 1992. godine vidjećemo da je cjelokupna ideja velikosrpskog projekta bila da ustavni poredak BiH po svaku cijenu bude uništen.

Obilježavanje 9. januara rezultat je protivdržavnog djelovanja političke opcije koju je zastupala tadašnja Srpska demokratska stranka (SDS). Datum 9. januar treba shvatiti kao početak otvorenog nepriznavanja državne vlasti i rušenje ustavnog poretka BiH”, dodao je Lavić.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*