WHO će udvostručit isporuke oralnih vakcina protiv kolere u 2016.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako će u toku 2016. godine udvostručiti isporuku oralnih vakcina protiv kolere, javlja Anadolu Agency (AA).

Dva farmaceutska proizvođača u svijetu trenutno isporučuju tri miliona doza vakcina dok UN tvrdi kako broj vakcina mora dostići šest miliona s tim kako je neophodno uključiti još jednu kompaniju.

Južnokorejska kompanija EuBiogoloist najnovija je kompanija koju je WHO ovlastila za isporuku vakcina.

“Ovaj dodatni kapacitet doprinijet će da se začarani krug niske potražnje, niske proizvodnje, visoke cijene i nejednake distribucije pretvori u povećanu potražnju, povećanu proizvodnju, smanjenje cijena i jednaki pristup vakcinama svima”, navodi se u saopćenju WHO.

Stephen Martin iz odjela za vakcine WHO pozdravio je nove isporuke nazvavši ih “dobrom viješću”. Prema njegovim riječima, prošlogodišnja nestašica vakcina protiv kolere dovela je do odbijanja zahtjeva koje su poslali Haiti i Sudan.

“Iznova i iznova, u mnogim zemljama, uslijed kišnih sezona rastu slučajevi kolere stoga su ove vakcine neophodne”, kazao je Martin ističući kako je čvrsto vjerovanje ljekara da klimatske promjene i El Nino koji uzrokuju suše, kiše i poplave, doprinose izbijanju epidemije kolere.

Da bi se izbjegla infekcija, stanovnici tih područja pozivaju se da piju samo flaširanu ili prokuhanu vodu.

Svake godine u svijetu se registruje između 1,4 i 4,3 miliona slučajeva oboljelih od kojih skoro 142.000 rezultira smrću.

(Fokus.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*