Bh. diplomati lobiraju za prijem aplikacije

Najavom da će vlasti BiH u narednih nekoliko sedmica predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji krenula je prava diplomatska ofanziva bh. institucija koja ima za cilj izlobirati pozitivan stav zemalja članica EU prema našoj aplikaciji te njeno prihvatanje od Vijeća EU i Evropske komisije, saznaje „Dnevni avaz”.

Kao dio te ofanzive, kako saznaje ovaj list, sutra će u glavnom gradu EU, pod pokroviteljstvom Stalne misije BiH u Briselu, biti održan radni sastanak kojem će prisustvovati diplomati iz skoro svih članica EU, kao i diplomati koje budno prate region zapadnog Balkana.

Na sastanku će biti upriličena prezentacija svega što je BiH postigla na svom putu ka evropskim integracijama od usvajanja novog pristupa EU prema BiH kao i od stupanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) na snagu.

Poseban akcent bit će stavljen na reformski zamah koji se intenzivno provodi u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon stabilizacije vlasti na svim nivoimau BiH.

Cilj je ostaviti pozitivne utiske na diplomatske predstavnike i tako izlobirati pozitivan stav i klimu među članicama EU koje će odlučivati o kredibilitetu aplikacije. Uporedo s tim, Vijeće ministara intenzivirano radi na ispunjavanju obaveza proisteklih iz SAA. Tako će ministri na idućoj sjednici razmatrati Odluku o uspostavljanju organa u ime BiH koji ulaze u sastav zajedničkih organa BiH i EU.

Kako saznaje “Avaz”, radi se o formiranju sedam pododbora za provedbu SAA, nakon što je već održan sastanak Vijeća i Odbora za provedbu SAA.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*