Vijeće ministara usvojilo prvi Srednjoročni program rada 2016-2018

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Direkcije za ekonomsko planiranje, usvojilo je prvi Srednjoročni program rada Vijeća ministara za period od 2016. – 2018. godine. Ovaj program osigurava kvalitetno upravljanje razvojem u skladu sa nadležnostima Vijeća ministara i institucija BiH.

Vijeće ministara, slijedeći praksu zemalja EU, razvoj BiH povezuje sa principima razvoja iz strategija “Evropa 2020” i “Jugoistočna Evropa 2020”, koji se odnose na integriran, pametan, održiv inkluzivni rast i upravljanje u funkciji rasta, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Srednjoročni program rada prati Reformsku agendu Vijeća ministara i sadrži opće, srednjoročne, strateške ciljeve i programe za realizaciju 57 institucija BiH koje podnose izvještaj Vijeću ministara, te prvi put uspostavlja sistem planiranja neophodan za povlačenje sredstava iz fondova EU i drugih razvojnih partnera.

Cilj ovog dokumenta je osiguravanje makroekonomske stabilnosti, unapređenje konkurentnog ekonomskog okruženja i povećanje industrijske konkurentnosti, osiguranje bržeg i efikasnijeg razvoja poljoprivrede i ravnomjernog regionalnog razvoja uz povećanje mogućnosti zapošljavanja, smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti, razvoj ekološke infrastrukture i energetskih potencijala, te povećanje energetske efikasnosti.

VM kupuje objekat za smeštaj institucija BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donijelo je Odluku o odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija BiH u Sarajevu površine od 7.000 do 8.000 metara kvadratnih, što će rasteretiti budžet institucija BiH i izbjeći znatan dio daljih troškova po osnovu zakupa prostora za koji se na godišnjem nivou izdvaja oko 10 miliona KM.

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Služba za zajedničke poslove i Komisija za provođenje postupka kupovine/nabavke objekta, te Vijeće ministara BiH.

Sredstva od 9.000.000 KM za kupovinu ovog objekta osigurana su ranije u budžetu institucija BiH za 2015. godine, a planirana su i u Programu višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period od 2016. do 2018. godine.

Ministarstvo finansija i trezora, u saradnji sa kabinetom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, utvrdiće model za osiguranje ukupnih sredstava za realizaciju ovog projekta.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o kojom se poslovni prostor od 407,09 metara kvadratnih u Istočnom Sarajevu na adresi Dabrobosanska 26-28, kupljen za smještaj institucija BiH, u cijelosti dodjeljuje Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, a u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*