Stiže prava zima: Zaštitite se višeslojnom odjećom i kremama za lice

Zbog izuzetno niskih temperatura koje se, prema prognozama meteorologa, očekuju naredne sedmice iz sarajevskog Kluba spasavalaca 2000 upozoravaju građane na oprez i zaštitu od pothlađivanja i smrzavanja.

Lice i ruke treba zaštiti masnom kremom. Obavezno je višeslojno odijevanje, pri čemu treba izbjegavati sintetičku odjeću. Savjetuje se nošenje pamučne i vunene odjeće. Jakne treba da budu od sintetičkih materijala, koji štite od vjetra i hladnoće.

Usta i nos treba zaštiti dvoslojnim šalom, kako se ne bi direktno udisao ledeni zrak.

Planinarima i skijašima se ne savjetuje da ovog vikenda, zbog najavljenih padavina, idu u prirodu.

Treba eliminirati konzumiranje alkohola.

Iz Kluba spasavalaca 2000 navode da pri temperaturi od minus 20 stepeni i s vjetrom od 18 kilometara na sat se dobija osjećaj hladnoće od minus 34 stepena, a kod vjetra brzine 36 kilometara na sat pri temperaturi od minus 20 stepeni osjećaj hladnoće je kao na minus 44 stepena.

Vlasnicima vikendica te drugih stambenih objekata u kojima se ne boravi stalno, savjetuje se da ispuste vodu iz instalacione mreže, a vanjske česme treba zaštiti od mrazeva i ostaviti vodu da minimalno teče.

I tečnost u automobilima treba provjeriti, kako ne bi došlo do smrzavanja i havarije na vozilu.

Prema prognozama sinoptičara, od nedjelje se u Bosni i Hercegovini očekuju ledeni dani s maksimalnim temperaturama ispod nule.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*