Počelo izdavanje dopunskih taxi oznaka za 2016.godinu

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, danas je prezentovalo dopunske oznake za taxi vozila za 2016.godinu. Ova aktivnost se provodi od 2003.godine, a sve s ciljem kako bi se suzbio nelegalni prevoz putnika na području kantona.

Broj registrovanih taxi prevoznika na Tuzlanskom kantonu je 578, a od tog broja 350 njih svoju djelatnost obavlja u Gradu Tuzla. Svaka općina ima svoju boju taxi oznake, a svi oni registrovani na jednoj, ne bi trebali raditi na području druge općine. Prema riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsada Gluhića, ovo je jedan od načina borbe protiv nelegalnog prevoza, a u pripremi je i novi zakon koji bi definisao ovu oblast.

Izdavanje ovogodišnjih taxi oznaka će trajati do 15.februara. Da bi neko mogao dobiti taxi oznaku za 2016.godinu, potrebno je da pored zahtjeva, za obavljanje djelatnosti posjeduje licencu za sebe i vozilo, zatim rješenje o taxi štandu izdatom od općine obavljanja djelatnosti, dokaze o uplati doprinosa i poreza, te uplatu za novu oznaku od 30 KM. Na održanoj prezentaciji bili su prisutni i predstavnici Udruženja Kalesija taxi, koji su istakli kako dopunske oznake nisu rješenje u suzbijanju nelegalnog prevoza putnika. Njihov predsjednik Alija Serdarević je rekao, da je ovo samo udar na njihov džep, jer ukupni toškovi iznose oko 100 KM.

Najavljeno je da će prije izrade nacrta zakona koji bi spriječio nelegalan prevoz putnika na području Tuzlanskog kantona, biti održan sastanak resornog ministarstva sa predstavnicima udruženja taxi prevoznika, kako bi zajednički došli do najboljeg rješenja.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*