Travnik: Općina kažnjena zbog cijena grijanja

Početkom 2012. građanima Travnika koji nisu priključeni na gradsko grijanje počeli su pristizati računi za grijanje u iznosu od preko 40 posto standardne cijene grijanja. Privatna firma koja Travničanima isporučuje toplognu energiju je Unis Energetika. Oni ovaj potez obrazlažu činjenicom da i oni koji nisu njihovi klijenti, a žive u zgradama, dobijaju toplotu kroz “indirektno“ zagrijavanje preko cijevi.

Drugačija presuda

Nevzudin Vihrić, direktor Udruženja “Klub potrošača srednje Bosne“ Travnik, slaže se sa ovim argumentom Unisa, ali navodi da cijena mora biti maksimalno 10 posto od pune cijene grijanja. Zbog toga su firmu Unis, ali i Općinu Travnik tužili Općinskom sudu u Travniku, a onda i Konkurencijskom vijeću BiH.

– Unis svoje ponašanje temelji na osnovu sporazuma sklopljenog sa Općinom Travnik 2006. pa je zbog toga i Općinski sud u Travniku stalno presuđivao u korist ove firme. Postoji 2.500 pravosnažnih presuda donesenih protiv građana koji nisu željeli da plaćaju preskupe račune. Sud se više bavio time da li je naše udruženje reprezentativno ili ne, nego samom problematikom cijena grijanja – objašnjava on.

To Vihrića nije obeshrabrilo, već je sa advokatskim timom prijavio čitav slučaj Konkurencijskom vijeću koje je krajem 2015. donijelo presudu u njihovu korist. Općina Travnik je kažnjena sa 25.000 KM, a novčana kazna je propisana i firmi Unis, navodi on. Naloženo je i da se sporni sporazum između Općine i kompanije dovede u zakonske okvire jer krši Zakon o konkurenciji.

– Drago mi je zbog ove presude, ali sad se postavlja pitanje šta će biti sa silnim presudama Općinskog suda u Travniku – objašnjava on.

U međuvremenu će firma Unis vjerovatno podnijeti i žalbu Sudu BiH na ovu presudu. Nakon odluke suda će se znati konačni koraci koji moraju biti poduzeti.

Treba nam grijanje

Ukoliko se potvrdi odluka koju je donijelo Konkurencijsko vijeće, doći će do refundiranja novca i poništavanja tužbi, ali se pokreće i pitanje odgovornosti ključnih aktera ove priče.

Vihrić objašnjava da on, ali ni građani Travnika nisu protiv firme Unis, jer niko ne želi da se po gradu opet skupljaju drva za loženje, već da je potrebno ovaj problem riješiti kao i u ostalim gradovima.

– Ustavni sud RS-a je odbacio slične sporazume koji su postojali u Doboju i Prijedoru jer su bila ugrožena osnovna prava građana – zaključuje on.

Stav Unis Energetike

Direktor kompanije Unis Energetika Adil Pašić za Faktor kaže da problem proizvode stanari koji nisu htjeli da ponovo otvore ventile na radijatorima nakon revitalizacije toplane 2006. godine. Oni koji imaju isključene radijatore dobiju 70 posto toplotne energije posredno od sistema daljinskog grijanja, a sve instalacije u zgradu su zajedničko vlasništvo stanara zgrade. Za razliku od tvrdnji Nevzudina Vihrića, Pašić dodaje da iz ovih razloga moraju fakturisati pripadajući dio fiksne cijene od 25 posto od ukupne cijene grijanja svim stanarima pa tako i onima koji drže svoje radijatore isključenim. To je praksa kod svih toplana u BiH, regiji i Evropi. Bez naplate fiksnog troška, sistem daljinskog grijanja ne bi bio ekonomski održiv, zaključuje je Pašić.

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*