SAD i EU ukinuli sankcije Iranu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je u subotu dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu historijskog nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila, naglasivši da je Teheran ispunio svoje obaveze za ukidanje međunarodnih sankcija.

“Iran je završio pripremne etape potrebne za pokretanje sporazuma zaključenog 14. jula 2015.”, izjavio je glavni sekretar UN-ove agencije Yukiya Amano u saopćenju objavljenom u Beču, gdje su se na završnim razgovorima okupili ministri vanjskih poslova Irana, EU i Sjedinjenih Američkih Država.

“To je važan dan za međunarodnu zajednicu”, rekao je Amano u Beču.

Sankcije su usključivale embargo na iranski izvoz nafte, ključnu državnu industriju, kao i na finansijske transakcije s Iranom.

“Danas je dobar dan za narod Irana”, rekao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif za iranske medije u Beču.

Amano je zaključio da “današnja provedba nuklearnog sporazuma otvara nove perspektive za političku i ekonomsku saradnju sa Zapadom.

Evropska unija je donijela odluku o ukidanju ekonomskih i finansijskih sankcija Iranu nakon zelenog svjetla IAEA-e za stupanje na snagu nuklearnog sporazuma. Odluku je usvojilo 28 država članica i da bi stupila na snagu mora biti objavljena u službenom listu EU.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države objavile su da ukidaju sankcije Iranu nakon stupanja na snagu sporazuma iz jula.

Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i američki državni sekretar John Kerry u Beču su objavili tu informaciju nakon što su inspektori IAEA-e utvrdili da je Iran ispunio svoj dio sporazuma smanjenjem nuklearnih aktivnosti.

“Danas je ostvaren Dan provedbe Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana”, rekla je Mogherini, govoreći o sporazumu iz jula.

“Obaveze SAD vezane uz sankcije u skladu s odredbama (julskog sporazuma) odsad nadalje su na snazi”, rekao je Kerry u Beču.

Provedba nuklearnog sporazuma Irana i SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine ne znači samo ukidanje zapadnih sankcija Iranu, već i to da će zapadne zemlje sarađivati s Teheranom u području civilne nuklearne tehnologioje, rekla je Mogherini.

Ukidanje svih međunarodnih sankcija potvrdio je i Zarif.

“Budući da je Iran ispunio svoje obaveze, danas su ukinute međunarodne i nacionalne ekonomske i finansijske sankcije povezane sa iranskim nuklearnim programom”, istaknuto je u zajedničkom saopćenju Zarifa i Mogherini.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*