Nakon što je Vlada dala saglasnost za Nadzorni odbor: Uskoro manji računi za gas

Građani FBiH, koji koriste prirodni gas, vjerovatno će račune i za januarsku potrošnju morati plaćati prema dosadašnjoj cijeni, uprkos tome što je Vlada FBiH konačno dala saglasnost za imenovanje novog Nadzornog odbora BH Gasa.

To znači da bi umanjeni iznosi na računima mogli početi stizati tek u martu.

– Dao sam nalog da se sjednica novog NO BH Gasa održi što prije – kazao nam je ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić.

Međutim, ovo “što prije” dogodit će se tek možda u prvoj polovini februara. Razlog za to je procedura imenovanja novog NO, koja nije okončana na posljednjoj sjednici Vlade FBiH, koja je samo dala saglasnost da se imenuju novi članovi ovog tijela. Imenovanje, kako nam je pojašnjeno iz BH Gasa, obavlja Skupština društva, odnosno kompanije na prvoj sjednici koja će se održati nakon Vladine saglasnosti.

Termin održavanja sjednice mogao bi biti 31. januar i to ako bi danas bilo obavljeno njeno zakazivanje.

– U skladu sa Zakonom o privrednim društvima, na prvoj konstituirajućoj sjednici Nadzornog odbora koju u roku od 15 dana od dana održavanja Skupštine saziva sekretar društva, Nadzorni odbor jednog od svojih članova bira za predsjednika Nadzornog odbora – kazala nam je Mediha Hadžić, tehnički sekretar BH Gasa.

To znači da će u najboljem slučaju početkom, a u najgorem sredinom februara, Ferid Bučo, Edin Dilberović, Nermina Đugum, Armin Zulkić i Amra Salihović održati prvu sjednicu NO, na kojoj bi, kako je svojevremeno najavio ministar Džindić, trebali usvojiti odluku o pojeftinjenju gasa na 550 KM za hiljadu kubnih metara.  Odluku o pojeftinjenju na kraju mora potvrditi i Vlada FBiH da bi se ona i provela, odnosno da bi računi bili umanjeni.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*