Sporna Uredba nije u skladu sa Ustavom FBiH

Ustavni sud Federacije BiH donio je odluku da Uredba kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, nije u skladu s Ustavom FBiH. Podsjećamo upravo je ova uredba posvađala koaliciju SDA – DF-HDZ jer su nakon što je Vlada FBiH usvojila spornu Uredbu, ministri iz Demokratske fronte podnijeli  ostavke. Za Uredbu su tada glasali ministri iz SDA i, čime su preglasali DF-ove ministre. Ministri iz SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH tvrdili su da je sporna uredba u skladu sa zakonom.

Dunović: Presuda je moralna satisfakcija

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milana Dunović izrazio je zadovoljstvo nakon što je Ustavni sud FBiH neustavnom proglasio Uredbu o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH. Dunović u saopćenju navodi da je takva odluka Ustavnog suda donesena dan nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Istaknuo je da zato u ovom trenutku odluka Ustavnog suda FBiH suštinski ništa ne mijenja jer su imenovanja u javnim preduzećima izvršena.

Potpredsjednik najavljuje da će se i ubuduće boriti za zakonito donošenje odluka u Federalnoj vladi te da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti kada god smatra da je entitetska vlada prekršila Ustav FBiH donošenjem nekog zakona. Tvrdi da je to u skladu s njegovim ustavnim ovlaštenjima, dodajući da mu je to i moralna obaveza u cilju zaštite građana Federacije BiH.

Ova presuda, kaže Dunović, za njega predstavlja moralnu satisfakciju i dokaz da je zahtjev za ocjenu ustavnosti koji je podnio bio osnovan, saopćeno je danas iz Kabineta potpredsjednika Federacije BiH.

(federalna.ba/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*