Svakom djetetu omogućiti najviši standard zdravstvene zaštite!

Udruženje „Zemlja djece u BiH“ i Komisija za pravdu, ljudska prava i slobode Skupštine TK, u saradnji sa Institucijom ombudsmena za ljudska prava BiH, uz podršku Fonda otvorenog društva BiH, organizovali su danas okrugli sto o temi „Unapređenje pristupa zdravstvenoj zaštiti djece u Tuzlanskom kantonu“.

Razlog za organizovanje okruglog stola je odluka Skupštine TK donesena u novembru 2015 godine kojom su usvojene izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti TK.  Ovom Odlukom su pojedine kategorije djece isključene iz prava na zdravstveno osiguranje.To se prvenstveno odnosi na djecu od 6 do 15 godina koja nisu uključena u obrazovni sistem.

Ovakva Odluka ugrožava osnovno ljudsko pravo, pravo na zdravlje. Organizatori su danas istakli da je neophodno uticati na poslanike Skupštine da isprave nepravdu jer zbog ovakve odluke veliki broj djece neće moći konzumirati pravo na zdravstvenu zaštitu.

U nastojanju da promjene postojeće stanje, organizatorima se pridružila i Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH. Oni su podsjetili na izvještaj o pravima djece koji su napravili 2012 godine, a u kojem je navedeno da zakonski propisi u BiH nisu usklađeni sa Konvencijom o pravima djeteta, čime su direktno ugrožena djeca.

Ovakve zakonske propise, poručuju, potrebno je pod hitno uskladiti sa međunarodnim konvencijama.

Učesnici okruglog stola bili su predstavnici Skupštine Tuzlanskog kantona, relevantnih kantonalnih ministarstava, institucija, nevladinih i međunarodnih organizacija. Oni su, u saradnji sa organizatorima, pokušali dati doprinos u diskusiji i kreiranju preporuka čija realizacija će svakom djetetu omogućiti najviši standard zdravstvene zaštite.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*