U Lukavcu i Tuzli promovisan i podijeljen prvi bilten „Prihvati izazov: I mi imamo san“

Mreža nevladinih organizacija koju čine Forum za zaštitu okoliša Lukavac, Asocijacija Zelene Staze – Green Tour Tuzla i Project 75300 Lukavac organizovala je u utorak 19. decembra 2016. godine volonterske aktivnosti podjele prvog ekološkog biltena u povodu obilježavanja Dana volonterizma i rođendana Martina Luthera Kinga. Zabrinuti za stanje okoliša na području općine Lukavac, a opredjeljeni da volonterskim aktivnostima jačaju svijest i borbu za čist okoliš, učesnici su obilježili godišnjicu volonterskog Izazova 387 i Dana volonterizma na rođendan humaniste i velikana u borbi za ljudska prava Martina Luthera Kinga Jr.

Aktivisti organizacija su podijelili prvi biltena „PRIHVATI I ZAZOV – I MI IMAMO SAN“ kojim su se obratiti građanima, državnim organima, zagađivačima, medijima i međunarodnim faktorima u BiH. Akcija je počeka okupljanjem u Sali Bilioteke Doma kulture u Lukavcu, gdje je promoviran sadržaj biltena. Sadržaj je fokusiran na ključne faktore u zagađenju okoliša, a identificirani su ključni propusti, nužne mjere i očekivanja građana od inspekcija, vlasti, građana i međunarodnih faktora u BiH.

Nakon promocije je aktivistički konvoj je obilazio centralne zone gradova Tuzle i Lukavca gdje su podijeljeni prvi primjerci biltena. Po nekoliko primjeraka su zvanično putem protokola dostavljeni Općini Lukavac, glavnim zagađivačima na području Lukavca, Vladi Tuzlanskog kantona i nadležnim inspekcijama.

Po okončanju akcije učesnici su položili cvijeće na spomen bistu Martina Lutera Kinga u Tuzli. Kao inspiracija za naziv biltena „I mi imamo san“ poslužio je istorijski govor ovog borca za ljudska prava sa poznatom rečenicom „I have dream“ (ja imam san).

Ekolozi su ukazali da ispunjenje snova počinje buđenjem i pozvali na dalje jačanje aktivističke ekološke fronte.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*