Ambasadorica SAD-a M.Cormack razgovarala sa privrednicima TK

U okviru posjete Tuzli, Kantonalna privredna komora Tuzla je za ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Nj. E. gđu Maureen Cormack organizovala susret sa privrednicima, predstavnicima .

Predstavljen je ovom prilikom rad Komore, te mogućnosti privrede na području Tuzlanskog kantona, sfere potencijalnih privrednih investicija značajnijih privrednih subjekata sa područja Tuzlanskog kantona, ujedno, firmi članica Komore.

Ambasadorica Cormack je izrazila zadovoljstvo što se nalazi u Tuzli, što ima priliku razgovarati sa privrednicima o mogućoj saradnji, stvaranju kvalitetnijih privrednih veza koje su ujedno i garant sigurnijeg i ljepšeg življenja za mlade na području Tuzle i Tuzlanskog kantona te cijele Bosne i Hercegovine. Navela je ambasadorica Cormack pet ključnih problema s kojima se ljudi u BiH danas suočavaju.”To su potreba za političkom reformom, potreba za ekonomskom reformom, borba protiv korupcije, unapređenje obrazovnog sistema, te rad na  zajedničkoj viziji za budućnost ove zemlje”, istakla je ambasadorica.

“U Komori sam da slušam o tome šta privreda ovog područja može da ponudi. Da čujem vas, uspješne poslovne ljude, koji su to problemi sa kojima se susrećete u svom radu, da čujem i sagledam mogućnosti unapređenja privednih prilika, povećanja zapošljavanja mladih na ovom području. Želim da s vama razgovaram o tome koje su nove mogućnosti da se oporave ekonomske prilike i šta u tom pogledu mi kao Ambasada možemo uraditi i kako vam možemo pomoći. Sve što smo danas čuli, jako je korisno, interesantno i sve sam sa oduševljenjem poslušala. Ograničena sam vremenom, ne mogu odgovoriti na sve probleme ali možemo se dotaći pojedinih segmenata, pokušati ih riješiti. Mi imamo jedan novi projekat koji ima za cilj riješiti parafiskalne namete. Ne iznanđuje nas da postoje određene prepreke u realizaciji tog projekta ali ćemo ponovo razgovarati, direktno od privrednika saznati potpune informacije i dobiti smjernice kako da djelujemo. SAD je stalo do uspjeha Bosne i Hercegovine i želimo da američki investitori dođu u Bosnu, investiraju ovdje i uspješno posluju”, zaključila je ambasadorica Crmack.

“Čuli ste ovdje u Komori da postoje realne mogućnosti da se unaprijedi poslovni ambijent. Upoznali ste privrednike koji zapošljavaju prilično velik broj radnika a ujedno, ističu mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Mi kao Komora i kao servis privrede, želimo zajedno sa vama radimo na popravljanju poslovnog okruženja, edukaciji naših privrednika, da vam budemo partneri u saradnji a dokazali smo da možemo adekvatno odgovoriti svim zadacima i obavezama”, rekao je na kraju sastanka predsjednik KPK Tuzla Nedret Kikanović.

(RTv7/KPK TZ)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*