Održana javna rasprava “Proces obnove šteta nastalih usljed poplava i klizišta u 2014.godini”

Javna rasprava o temi „Proces obnove šteta nastalih usljed poplava i klizišta u 2014. Godini održna je danas u Tuzli. Organizovao ju je Forum građana Tuzle, a prisustvovali su joj između ostalih, predstavnici Gradske uprave Tuzla.

Grad Tuzla dosta je uradio kako za vrijeme trajanja same prirodne nesreće, počev od maja 2014. godine, tako i u vremenu koje je uslijedilo. Grad je, prema riječima Miralema Mulača , šefa Odjeljenja  za zaštitu i spašavanje, uložio oko 8 miliona maraka, provedeno je oko 900 građevinskih intervencija, dok su štete na području Tuzle u 2014. godini bile 441 milion, što je polovina od ukupne štete koja je pričinjena na cijelom TK.

„Oštećena su 1 373 objekta, 117 ih je totalno uništeno. Od strane grada, građanima su dodijeljena 64 zamjenska placa. Trenutno se, u saradnji sa EU  radi 21 objekat kroz program „Oporavak od poplava i klizišta“. Grad je sam dodijelio milion i po KM, koja je dobilo 547 sugrađana. Ukupno je, na razne  načine, pomoć dodijeljena za preko 1 200 korisnika“, istakao je gospodin Mulač.

Nadira Ašćerić,  šefica Službe civilne zaštite Tuzla istakla je da će grad nastaviti aplicirati na projekte za dobijanje sredstava za ove namjene, i dodala da je iz Federalne Uprave civilne zaštite prije nekoliko dana stiglo obavještenje da je Tuzli dodijeljeno još  740 hiljada KM, za saniranje posljedica elementarnih nepogoda.

Kada je u pitanju izgradnja montažnih kuća na placevima koje je građanima bez naknade ustupio grad Tuzla, useljenje u prvu izgrađenu kuću očekuje se krajem ovog mjeseca.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*