ISIL otkrio kako je Jihadi John došao u Siriju

ISIL je u svom listu “Dabiq“ objavio tekst kojim “odaje poštu“ teroristi poznatijem kao “Jihadi John“ i govori o njegovom putu u Siriju.

U tekstu u kojem se potvrđuje da je Jihadi John poginuo u novembru prošle godine u vazdušnom napadu, napisano je kako je on uspio da dođe u Siriju i pored toga što je dva puta privođen i što je bio pod prismotrom grupe MI5.

Kako se navodi, Jihadi John, čije je pravo ime Mohamed Emvazi, postao je radikalizovan nedugo nakon terorističkog napada u Londonu 2005. godine, “mnogo ranije nego što se zapravo mislilo“.

Emvazi je stupio u kontakt sa MI5 nakon što mu je zabranjeno da odputuje u Kuvajt, odakle je njegova porodica.

Bio je, kako se navodi, i u kontaktu sa dvojicom prijatelja sa kojima je pokušao da ode u Somaliju, njih dvojica su uspjeli da odu i tamo su i ubijeni.

“Tako je započela kampanja rutinskog nadzora, praćenja, hapšenja, zabrane putovanja, koje su uključivale spriječavanje bilo kakve vrste putovanja preko mora“, piše u tekstu.

Dodaje se da se Emvazi namjerno predstavljao kao “neinteligentan“, kako bi zbunio one koji ga ispituju, kao i da je ipak uspio da pobjegne uprkos tome da je “precijenjena MI5 upozoravala da ga prati“.

“Jedan od agenata mu je rekao: Ne ideš ti nigdje. Bićemo tvoja sjenka“, navodi se u tekstu.

Zapravo, sa svojim kolegama je otišao nekoliko dana kasnije. Putovanje je uključivalo “put od dva mjeseca preko evropskih planina i močvarnih predjela“.

U tom periodu priveden je najmanje dva puta u raznim državama.

U tekstu, u kojem je prvi put potvrđeno da je Emvazi mrtav, se takođe navode “pohvale“ za sve što je uradio.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*