Da li će BiH iskoristiti otvaranje velikog tržišta: Iran bez sankcija, šansa za bh. firme

Bh. privreda dobila je veliku razvojnu šansu nakon što su zapadne sile predvođene SAD-om ukinule sankcije Iranu. Ova prostrana zemlja sa 80 miliona stanovnika njeguje prijateljske odnose sa BiH što je podloga za poboljšanje trenutno skromne ekonomske saradnje.

Obostrana volja

Ambasador BiH u Iranu Kemal Muftić izjavio je za Faktor da iranski investitori imaju interesa za ulaganjem u našu zemlju, ali da je prethodno potrebno otkloniti administrativne barijere poput bržeg izdavanja viza Irancima.

– Potrebno je riješiti i pitanja oko finansijskih institucija, banaka i načina plaćanja. Također, trebat će riješiti i probleme oko carina i poreza. Tim povodom je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nedavno sa delegacijom BiH posjetio Iran i pregovarao – spomenuo je Muftić. Inače u Iran se do sada nisu mogle slati bankovne uplate niti primati novac iz ove zemlje.

BiH je 2011. godine imala obim vanjskotrgovinske razmjene sa Iranom u iznosu od 45,8 miliona KM, dok je u 2015. godini ona iznosila tek 2,2 miliona KM.

Komentirajući ove podatke, direktor Instituta za edukaciju pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić za Faktor je rekao da su sankcije gotovo pa uništile kompletnu trgovinsku razmjenu, koja je do 2012. godine bila u stalnom rastu.

Okretanje ka industriji

– Sadašnje otvaranje Irana dobra je prilika za obje ekonomije, jer se ova azijska zemlja polahko iz naftnog sektora okreće ka razvoju industrije. Tu se otvara prostor našoj metaloprerađivačkoj, namjenskoj i drvoprerađivačkoj industriji – zaključio je Hasić.

Obim trgovinske razmjene sa Iranom

  1. 2,2 miliona KM
    2014. 3,1 milion KM
    2013. 28,8 miliona KM
    2012. 28,3 miliona KM
    2011. 45,8 miliona KM

(Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*