“Krug 99”: Put u Evropu nije moguć bez održivog Javnog RTV servisa

Put u Evropu nije moguć bez održivog Javnog RTV servisa i to nije pitanje volje, nego, prije svega, obaveze države Bosne i Hercegovine u skladu Rezolucijom 1513 Vijeća Evrope iz 2006. godine, ocjena je sudionika redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, koja je održana danas u Sarajevu.

Istaknuto je da Parlamentarna skupština Vijeća Evrope insistira na donošenju zakonskih i podzakonskih akata, neophodnih za neometano funkcioniranje Javnog RTV servisa na državnom i entitetskom nivou.

Direktor BH radija 1 Milan Trivić pozvao je najodgovornije ljude na državnom i entiteskom nivou da spriječe gašenje javnih servisa u interesu države i svih građana BiH, oba entiteta i Distrikta Brčko BiH.

Govoreći kao uvodničar sesije “Kruga 99″ o temi „Rušenje javnog RTV servisa je rušenje demokratskog poretka”, Trivić je podsjetio da je javni servis najvrednija evropska demokratska tekovina modernog doba, potcrtavajući da bez javnog servisa jedna država nikada ne može biti ni evropska, niti demokratska.

“Bosna i Hercegovina, istovremeno, predaje zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i ‘gasi’ javni servis”, upozorio je Trivić, aludirajući na aktuelno stanje koje karakteriziraju pokušaji urušavanja ovog servisa i izostnak odlučnih iskoraka na razvoju i unapređenju ove institucije.

“Javni servis je institucija svih građana jedne države, bez obzira na njihovu naciju, religiju, političku pripadnost, ili socijalni status. Osnovna društvema funkcija javnog servisa jeste demokratska kontrola vlasti”, poručio je Trivić, navodeći da je Javni servis najznačajniji mehanizam putem kojeg se prenosi i izražava javni interes svih građana jedne zemlje, te da uz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast predstavlja četvrti stup razvoja demokratije i demokratskih odnosa.

Na značaj očuvanja mjesta i uloge javnih servisa ukazao je i generalni direktor RTVFBiH Džemal Šabić, naglašavajući da je neophodno učiniti dodatne napore kako bi se spriječila daljnja erozija ove institucije i osigurale pretpostavke za kreiranje nove platforme na tom planu, te promoviranje novih vrijednosti i principa.

“Javni servisi jesu i moraju biti stjecište intelekta koji vodi društvo naprijed”, kazao je on, protiveći se retrogradnim procesima, bilo da su posljedica sitnosopstveničkih, parcijalnih političkih, ili nekih drugih nedemokratskih interesa.

Šabić je u tom kontekstu istaknuo povezanost ljudskih prava i medijskih sloboda, a u svjetlu uloge javnih servisa kao svojevrsnog ogledala društva u cjelini, odnosno ostvarenog stepena slobode uopće.

Urednik centralne informativne emisije „Danas“ BH radija 1 i jedan od uvodničara sesije “Kruga 99” Amir Sužanj, usprotivio se stereotipima koji se vežu za javne servise, te upozorio na „tihu opstrukciju“ nositelja vlasti u BiH spram javnih emitera.

Ocijenio je da nositelji vlasti u Bosni i Hercegovini nisu spremni da odgovore na ključna pitanja koja im postavlja javnost.

“Koliko god radili u teškim uslovima, na javnim servisima su ljudi koji postavljaju pitanja i koji očekuju odgovre”, kazao je Sužanj, pitajući se da li se možda u toj činjenici krije ključni odgovor na pitanje – zašto su javni servisi u nezavidnoj poziciji i „zašto političari i političke stranke u BiH nisu zaineresovani da javne servise dovedu na nivo na kojem treba da budu.“

Stav “Kruga 99” u vezi s ovom temom obrazložila je prof. dr. Lada Sadiković, podsjećajući na međuovisnost puta BiH ka članstvu u EU i obaveze države na kreiranju pretpostavki za neometano funkcioniranje i održivost Javnog RTV servisa.

Ona je istaknula da se radi o obavezama koje je BiH dužna izvršiti kao kredibilni kandidat za ulazak u EU, pozivajući se na Rezoluciju 1513 VE, koja, među ostalim, pledira za kreiranje zakonskih i drugih pretpostavki koje se tiču uloge i funkcioniranja Javnog servisa, odnosno sistema javnih emitera u BiH (BHRT, RTVFBiH, RTRS).

Potporu očuvanju javnih servisa u ime Kruga 99 iskazao je i njegov predsjednik Adil Kulenović, zalažući se za sistematičan pristup u kreiranju uslova za rad javnih servisa na principima profesionalizma, neovisnosti, objektivnosti i tačnosti plasiranih informacija.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*