Svečanost u Sarajevu: Parlamenti zajednički ka EU

Svečanost povodom završetka Twinning projekta “Jačanje uloge parlamenata u BiH u kontekstu integracija u Europsku uniju (EU)” bit će upriličena danas u Sarajevu, a planirano je da tada predsjednici parlamenata u BiH potpišu usuglašeni “Koncept mehanizma saradnje parlamenata u BiH u poslovima vezanim za proces integracija u EU“.

Riječ je o dokumentu kojim se uspostavlja sistem neformalne saradnje između parlamenata u BiH u poslovima vezanim za proces integracije u Evropsku uniju na temeljima uzajamnosti, zajedničkog rada i dogovora putem konsenzusa i postupaka uz poštivanje ustavom utvrđenih struktura.

Koncept ustavovljava pet osnovnih elemenata mehanizma saradnje parlamenata u BiH u kontekstu integracije u Evropsku uniju: konferenciju predsjednika domova parlamenata, Parlamentarni forum za evropske integracije, saradnju sektorskih radnih tijela, saradnju na nivou administracija i redovnu koordinaciju u poslovima vezanim za EU, te ostale oblike “ad hoc” saradnje.

Predstavnici svih parlamenata u BiH saglasni su da mehanizam saradnje koji će ovom prilikom biti uspostavljen pruža odgovarajući okvir za postojeće izazove u procesu integracija u EU, ali i da se on može dodatno dorađivati u svjetlu različitih faza procesa pristupanja.

Kako je najavljeno iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH, u uvodnom izlaganju okupljenima bi se trebao obratiti šef Delegacje i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Postignute rezultate Twinnig projekta trebao bi prezentirati rukovoditelj projekta Zoltan Horvat, a najavljeno je i obraćanje zamjenika predsjednika Narodne skupštine Mađarske Ištvana Jakaba, kao i predsjedavajućeg Grupe prijateljstva sa BiH u Narodnoj skupštini Francuske Marcel Rogemon.

Sudionicima bi se također trebali obratiti i predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić, predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović i predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Đorđa Kojić.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*