Tuzla: Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH

U Tuzli je danas održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovo je bila treća od pet planiranih javnih rasprava, koju organizuje Federalno ministarstvo pravde, a u kojoj učestvuju predstavnici institucija vlasti, nevladinog sektora, i svi ostali zainteresovani subjekti sa područja Posavskog i Tuzlanskog kantona.

Izrada Nacrta zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine, pokrenuta je 2013.godine, a uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja, zajedničke inicijative Vlade i Švicarske i UNDP-a u Bosni i Hercegovini, u čemu su učestvovali predstavnici institucija sa svih nivoa. U toku izrade podršku je pružio i USAID-ov Projekat jačanja institucija vlasti i procsa u BiH, te je izrađena i Regulatorna procjena uticaja navedenog zakona.

Prema zaključcima oba doma Parlamenta FBiH donesenim na sjednicama krajem 2015.godine, Vlada Federacije BiH je zadužena da organizuje javnu raspravu u roku od 90 dana, kako bi se prilikom izrade prijedloga zakona, u obzir uzeli prikupljenji prijedlozi, primjedbe i sugestije.

Pored Tuzle, Javna rasprava o Nacrtu zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem, do sada je organizovana u Sarajevu i Livnu, a u narednom periodu predviđeno je održavanje u Mostaru i Bihaću. Nakon toga slijedi sumiranje prikupljenih prijedloga i sugestija, te upućivanje teksta Vladi FBiH, koji će isti u formi nacrta proslijediti u parlamentarnu proceduru.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*