Veliki broj fizičkih lica turističku djelatnost obavlja bez licence

Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla, organizovalo je danas sjednicu Odbora Udruženja u proširenom sazivu. Članovi Udruženja pokušali su predstavnicima resornog ministarstva i nadležnih inspekcija da ukažu na probleme s kojim se učestalo susreću u posljednje vrijeme.

Zakon o turizmu na području TK, koji je usvojen prije više od godinu i po dana, jasno pokazuje da je za rad u turističkoj djelatnosti potrebna licenca. Uprkos tome, još uvijek se veliki broj fizičkih lica bavi turističkom djelatnošću bez dozvole i na taj način ubire velike prihode. Zbog toga oni koji se legalno bave ovom djelatnošću trpe najveće gubitke, ukazano je na današnjoj sjednici.

Nelegalan rad nije jedini problem s kojim se suočavaju radnici u oblasti turizma. Nedostatak podrške i poticaja otežava razvoj lokalnog turizma, ukazali su predstavnici Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam.

Danas je predstavljen  i odgovor Ministarstva finansija FBiH vezano za inicijativu za izmjene i dopune Uredbe o uslovima i načinu plaćanja gotovim novcem koji, kako ističu u Udruženju, ne nudi nikakvo povoljno rješenje za poboljšanje privrednog ambijenta, zbog čega će privrednici morati poduzeti konkretne korake.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*