Fabrika deterdženata Dita: U planu je proizvodnja dodatnih 100 tona Arixa

Prvih stotinu tona proizvedeno je uz pomoć sirovina koje je osigurao Bingo u zamjenu za ekskluzivno pravo prodaje prvog kontigenta, a ostatak je proizveden od vlastitih sredstava ove fabrike. Kako je za Oslobođenje kazao predsjednik Sindikata Dite Dževad Mehmedović, u planu je proizvodnja dodatnih 100 tona, koje će se također distribuirati u sve veće trgovačke lance.

„Imali smo problema sa nabavkom sirovine, jer nismo uspjeli unaprijed osigurati potrebne količine, ali sad se to ustabililo. Nakon Binga, imamo saradnju i sa Konzumom i drugim većim prodajnim centrima, kroz koje planiramo plasirati još 100 tona u dogledno vrijeme”, kazao je Mehmedović. Kako kaže, sama činjenica da proizvode dodatnih 100 tona govori o tome da se Arix tenzo prodaje.

Pozitivne informacije o prodaji za Oslobođenje je potvrdio i stečajni upravnik Dite Hajrudin Kunalić, te kazao kako dalja proizvodnja Airxa zavisi isključivo od prodaje: „Zasad sve ide po planu. Prema nekim slobodnim procjenama, prodaja ide dobro, ali znat ćemo tek za mjesec je li to dovoljno. Sad sve zavisi od prodje. Mi smo pokrenuli proces proizvodnje, koji sada u potpunosti zavisi od prodaje”, kazao je Kunalić. U toku su i pripreme za izvoz Arixa na Kosovo, kako je bilo i planirano prije pokretanja proizvodnje. Kako je kazao Kunalić, ima nekih problema, koji se otklanjaju, a sve bi uskoro trebalo polučiti pozitivnim rezultatima: „Trenutno pripremamo dokumentaciju, imamo i malih problema sa drugom stranom, sa kontrolom proizvoda, ali mislim da sve ide u pozitivnom smjeru. Ono na što se sad baziramo jeste osiguravanje sistema plaćanja, jer ne smijemo napraviti ishitrene poteze i zbog uspostave ovakve saradnje po svaku cijenu ostati bez naknade za isporučenu robu”, kazao je Kunalić. d

Nedavno je istekao i zakonski rok za slanje ponuda na oglas o prodaji, koji je krajem decembra raspisao stečajni upravnik po nalogu vijeća povjerilaca. Na početnu cijenu od oko 19 miliona KM, kolika je procijenjena vrijednost firme, niko nije poslao ponude. „Nismo još imali nikakvih ponuda, ali ne odustajemo. Odluku o sljedećoj prodaji će donijeti vijeće povjerilaca, ali mislim da nećemo smanjivati cijenu”, kazao nam je Mehmedović. Iako nije bilo zvaničnih ponuda na oglas, kako nam je kazao Kunalić, javilo se nekoliko potencijalnih kupaca, koje su interesovale pojedinosti o fabrici. „Imali smo nekoliko neobaveznih razgovora sa potencijalnim kupcima, međutim, nije to to. Donekle je to i razmljivo, s obzirom na to da se radi o velikoj sumi novca, ali mislim da je dobro da imamo poziva ljudi koji se interesuju o pojedinostima”, kazao je Kunalić za Oslobođenje.

Ponovna proizvodnja praškastog deterdženta Arix tenzo počela je 22. decembra, gotovo pola godine nakon ponovnog pokretanja proizvodnje tečnog deterdženta za suđe 3DE i drugih tečnih deterdženata. Stečaj u Diti je pokrenut u martu prošle godine i od tada radnici i stečajni upravnik pokušavaju revitalizirati ovu fabriku s ciljem što bolje prodaje strateškom partneru.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*