Sjećanje na holokaust: Jevrej kojeg su spasili Srebreničani

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara, čime se označava godišnjica oslobođenja koncentracionog logora Aušvic 1945. godine. U organizaciji Grada Tuzla, žrtvama holokausta odana je počast i položeno cvijeće na spomenik “Suza”. Ovaj spomenik posvećen je sjećanju na stradanje tuzlanskih Jevreja i drugih građana, koji su sa ovog mjesta, na kojem je prije bila željeznička stanica odvođeni u logor Aušvic i druge koncentracione logore, gdje su mučeni i ubijani.

Silard Armin imao je samo četiri godine kada se događao strašan zločin nad Jevrejima u Evropi. Rođen je u Srebrenici, a njegova porodica potiče iz Austrije i tadašnje Čehoslovačke.

“U toku Drugog svjetskog rata izašle su žive majka i sestra, a 64 članova moje porodice nisu nikad vidjeli svjetlo dana. Djeda su mi u Zvorniku na najmučkiji način ubili, baku na Banjici u Beogradu, svi su završili u logoru“, kazao je Silard.

Naglasio je da je kao dijete od četiri godine 1943. dva puta bio odvajan od majke za deportovanje u koncentracioni logor iz Zvornika, ali je zahvaljujući Bošnjacima, koji su ga spasili, preživio.

Cvijeće su ovom prilikom položili i predstavnici Jevrejske opštine Tuzla, te raznih boračkih i građanskih udruženja, koji su odali počast stradalim Jevrejima.

U ime delegacije, prisutnima se obratio predsjedavajući Gradskog vijeća Jozo Nišandžić i naglasio da je holokaust zlo ogromnih razmjera koje se nikad ne smije ponoviti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*