Korupcija: BiH ponovo najgora u regionu

BiH se, prema Indeksu percepcije korupcije nevladine organizacije “Transparency International” (TI) BiH, nalazi na 76. mjestu od ukupno 168 zemalja, sa ocjenom 38  na skali od 0 do 100, navodi se u saopštenju TI BiH.

Tako je BiH nazadovala u odnosu na prošlu godinu, kada je ocjena iznosila 39, a primijetan je i konstantan pad na ljestvici, počevši od 2012. godine, kada je BiH imala ocjenu 42.  BiH se se ponovo nalazi ispod Hrvatske (ocjena 51 i 50. mjesto), Crne Gore (ocjena 44 i 61. mjesto), Makedonije (ocjena 42 i 66. mjesto) i Srbije (ocjena 40 i 71. mjesto), te je, kada se posmatra region bivše Jugoslavije, jedino Kosovo ispod BiH (ocjena 33 i 103. mjesto).

TI BiH je tokom prezentacije ocijenio da je nazadak BiH potpuno očekivan, imajući u vidu neefikasnost u borbi protiv korupcije u svim segmentima.

Tako agencije za provođenje zakona nisu međusobno koordinisane i neefikasne su; statistički podaci procesuiranja korupcije su poražavajući; nema efikasnog nadzora nad finansiranjem političkih partija niti nad imovinskim kartonima; primjena zakona o sukobu interesa je u proteklom periodu potpuno izostala na nivou BiH, Federacije (FBiH), i Brčko Distrikta; te nije osigurana efikasna prevencija korupcije u javnim nabavkama.

Na sve to, vlasti na svim nivoima konstantno nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad radom nezavisnih institucija i u potpunosti politizovati javnu upravu.

Predsjedavajući Odbora direktora TI BiH Srđan Blagovčanin, istakao je da je ovakvo stanje apsolutno neodrživo, te da je ekstremna rasprostranjenost korupcije dovela do potpunog urušavanja institucija i gubitaka za građane i državu, koji se mjere milijardama maraka. “TI BiH apeluje na vlasti u BiH, kao i na Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu, da najozbiljnije shvate problem korupcije u zemlji i pruže podršku borbi protiv nje, jer ona ozbiljno prijeti da potpuno destabilizuje zemlju i izazove eskalaciju konflikta i socijalnih nemira”, zaključio je Blagovčanin.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*