Studenti zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta posjetili Tuzlu

U okviru stručnog obilaska terena regiona, tokom protekle sedmice, Tuzla je bila domaćin dvodnevne posjete studentima završne godine (geološkog smjera) i profesorima Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta iz Zagreba. Zajedno sa kolegama Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta-a iz Tuzle i predstavnicima Grada Tuzla, obišli su klizišta na lokacijama: Donja Obodnica, Crno Blato I i II, Badre I, Pločnik i odron zemljišta iz 2010. godine, u naselje Crvene Njive.

Studenti zagrebačkog fakulteta, njih osamnaest, tokom obilaska grada, upoznali su se i sa posljedicama slijeganja terena, izazvanim nekontrolisanom eksploatacijom slanice, te kako se grad Tuzla “bori” protiv ovog najvećeg ekološkog problema, jedinstvenog u Evropi, odnosno, kako je poslije okončanja eksploatacije soli, uz upotrebu stručnih analiza i razrada, kroz postepenu urbanizaciju, prilagođenu novonastalim uslovima, revitalizirano staro gradsko jezgro.

U zgradi Gradske uprave, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović upriličio je prijem za goste iz Zagreba, tokom kojeg je prezentirana Karta registrovanih klizišta na teritoriji Tuzle, te video prezentacija pod nazivom “Kratka retrospektiva pojave poplave i klizišta u gradu Tuzla, nakon obilnih padavina u maju 2014. godine sa provedenim aktivnostima na ublažavanju i otklanjanju posljedica”. Prijemu je prisustvao i dekan RGGF Tuzla, Kemal Gutić.

U svome obraćanju, gosti iz Zagreba izrazili su veliku zahvalnost gradonačelniku Imamoviću na prijemu, kao i kolegama, studentima i profesorima RGGF-a Tuzla, za odličnu organizaciju posjeta.

Prema njihovim riječima, oduševljeni su načinom na koji se grad Tuzla organizovao u prirodnoj nesreći i šta je sve poduzeto, na interveventnoj sanaciji klizišta, ističući da su tek nakon posjeta i obilaska terena, stekli pravu sliku o problematici klizišta u Tuzli. Navode da će im ova saznanja biti značajno iskustvo u daljem obrazovanju i radu kao budućim inženjerima geologije.

U maju 2014. godine aktivirano je 2174 klizišta, po čemu je Tuzla najugroženije područje u BiH, regionu i jedini je grad u Evropi, u kojem je za tako kratko vrijeme aktiviran i reaktiviran navedeni broj klizišta. U Tuzli su sprovedene obimne interventne sanacione mjere, na sanaciji klizišta i uloženo je 16% godišnjeg budžeta u sprečavanju daljih šteta, te je spašeno oko 4000 ugroženih objekata.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*