Bivši šef MMF-a optužen za pronevjeru

Viši sud Španije otvorit će sudski proces protiv bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodriga Rata, zbog navodne zloupotrebe korporativnih kreditnih kartica španske Bankia grupe.

Iz suda je saopćeno da postoje indicije da su Rato i još 65 optuženih odgovorni za pronevjeru sredstava banke jer su koristili kreditne kartice za neprijavljene troškove u periodu između 2003. godine i 2012. godine.

Optuženim se stavlja na teret da su pronevjerili 15,5 miliona eura na kupovinu nakita, safari putovanja i slične lične troškove.

Nije poznat datum početka suđenja.

Ostalih 65 optuženih su bivši rukovodioci i članovi upravnog odbora štedionice Caja Madrid, jedne od banaka koja je, zajedno sa šest drugih banaka, formirala Bankia grupu.

Nekoliko istraga

Rato je bio na čelu Bankia grupe u periodu između 2010. i 2012. godine, zbog čega je špansko tužilaštvo zatražilo četiri i po godine zatvora i 2,7 miliona eura globe.

Prethodno je na čelu MMF-a bio od 2004. do 2007. godine, dok je na poziciji ministra ekonomije bio od 1996. do 2004. godine.

I nekoliko drugih istraga pokrenuto je protiv Rata, zbog čega mu je oduzet i pasoš.

Zvanične ankete pokazuju da je od početka 2013. godine korupcija druga najveća briga u Španiji, koja pati od ogromne nezaposlenosti.

(Al Jazeera Balkans)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*