Tuzla: Održan seminar posvećen zloupotrebi Interneta i društvenih mreža

„Korištenje Interneta i društvenih medija za širenje kontra-narativa postojećim porukama nasilnog ekstremizma“, tema je seminara koji je u organizaciji Misije OSCE-a BiH, danas održan u Tuzli.

Nakon analize stanja i zaključka da se danas više nego ikad, zloupotrebljavaju Internet i društvene mreže, posebno kada su mladi u pitanju, predstavici Misije OSCE-a u BiH, odlučili su tokom seminara, teoretski i praktično pokazati smjernice koje mogu sve korisnike  dovesti do pozitivnih priča i sadržaja.

“Internet uz određene mjere može biti sigurno mjesto i može se iskoristiti za pozitivne priče i kampanje, koje će korisnike  unaprijediti a ne iskoristiti njihove slabosti koje u određenom trenutku imaju, kako bi se  priključili  ideologijama koje im definitivno ne omogućavaju bolju budućnost”, istakla je tokom predavanja Slađana Milunović službenica OSCE-a BiH.

Navela je da postoje  brojne mogućnosti prijave zloupotrebe interneta, a posebno podsjetila da se govor mržnje, uvredljivi grafiti i fizičko nasilje mogu  prijaviti i na web starnici supergradjani.ba i suprergradjanke.ba.

Ova starnica pokrenuta je s namjerom sprječavanja mržnje među ljudima.Na isto je istaknut monitor mržnje odnosno, mjesečni grafički prikaz podataka o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje kojima raspolaže Misija OSCE-a u BiH.

On uključuje ažurirane podatke o svim incidentima motivisanim predrasudama o kojima Misija OSCE-a ima saznanja i reakcijama pravosudnog sektora, lokalnih vlasti i civilnog društva u Bosni i Hercegovini na te incidente.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*