Čović – Grabar Kitarović: Izmjene Izbornog zakona olakšat će političke procese u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović informisao je na radnom doručku u Zagrebu predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović o aktuelnim političkim odnosima, aktivnostima vezanim za provođenje preostalih obaveza na evropskom putu BiH, te pratećim izazovima i poteškoćama.

Predsjednica Republike Hrvatske je čestitala predsjedavajućem Predsjedništva BiH na objavi datuma podnošenja zahtjeva za članstvo u EU.

Zajednička je ocjena da se radi o historijskoj prekretnici, koja će nepovratno učvrstiti evropsku perspektivu BiH.

Složili su se da se radi o velikom iskoraku koji otvara prostor za nove, do prije nekoliko mjeseci nezamislive, mogućnosti. Stoga je posebno važno da njegov istinski značaj prepoznaju svi relevantni institucionalni akteri, kako u BiH, tako i unutar EU.

Predsjednica Republike Hrvatske je iskazala punu podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i reformskim naporima koje poduzimaju svi nivoi vlasti u BiH, izuzetno cijeneći vodeću ulogu Predsjedništva Bosne i Hercegovine u tom procesu.

Republika Hrvatska će snažno nastaviti podržavati evroatlantski put Bosne i Hercegovine i zalagati se za poštovanje načela definisanih u relevantnim rezolucijama Evropskog parlamenta, a na osnovu ustavnog imperativa ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

U tom pogledu sagovornici su se složili da će politički dogovor oko izmjena izbornog zakona, uz puno uvažavanje osnovnih ustavnih načela, dodatno pojačati vjerodostojnost bh. vlasti i uvelike olakšati političke procese u zemlji, te značajno unaprijediti njen ugled na međunarodnom planu.

Hrvatska je najbliži i najiskreniji partner BiH na njenom evropskom putu, te će iz perspektive svog dragocjenog i recentnog iskustva u procesu pristupanja EU nastaviti svesrdno pomagati BiH, sve do trenutka kada ona postane punopravna članica Evropske unije.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*