Predstavnički dom BiH: Na dnevnom redu Izmjene zakona o Ustavnom sudu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da u prvom čitanju razmatra Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, sa mišljenjem Ustavnopravne komisije.
Ovi zakonski prijedlozi, koje su u parlamentarnu proceduru uputili poslanici SNSD-a i SDS-a, nisu na sjednici Ustavnopravne komisije dobili podršku ni za usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, kao ni za principe prijedloga zakona.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strane sudije ustupe mjesta domaćim s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH.

U Zakonu i odredba da je dozvoljeno neizvršavati presude?!

“Okončanje te prakse je neophodno sa stanovišta državnog suvereniteta i demokratskih načela. Jačanje domaćih institucija je obaveza BiH i u procesu evropskih integracija. Zbog toga je neophodno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH”, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog prijedloga.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno kažnjavanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Pred poslanicima bi, u drugom čitanju, trebalo da se nađe Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH.

Predloženim zakonom, BiH kao članica Međunarodne organizacije rada ovu oblast harmonizira sa ratificiranim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.

Propisuje se da zaposleni ne mogu otpočeti štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Vijeća ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i općeg interesa građana i sigurnosti.

Predstavnički dom bi u drugom čitanju trebalo da razmatra i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, kojim se uspostavlja sistem srednjoročnog i godišnjeg planiranja, te osiguravaju osnove za kvalitetno upravljanje finansijskim razvojem u skladu sa nadležnostima Vijeća ministara BiH.

Početak sjednice Predstavničkog doma rezerviran je, kao i obično, za poslanička pitanja.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*