Dom naroda PSBiH usvojio ukidanje “bijelog hljeba”

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas su u prvom čitanju usvojili izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koje predviđaju ukidanje “bijelog hljeba” za izabrane i imenovane zvaničnike.

Izmjene ovog zakona u parlamentarnu proceduru uputili su poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, a nadležna komisija jučer je podržala ukidanje te naknade.

Ovaj zakon Predstavnički dom usvojio je na sjednici 26. februara prošle godine, ali  nije razmatran u Domu naroda.

Poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Damir Arnaut u svom obraćanju ocijenio je da je ova naknada zapravo naknada za nerad, te je pozvao delegate da podrže ove izmjene.

Odbacio je tvrdnje pojedinaca da postoji povezanost između “bijelog hljeba” i restrikcija izabranih dužnosnika za obavljanje nekih poslova nakon okončanja mandata u roku od šest mjeseci.

Predloženom izmjenom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH briše se odredba prema kojoj izabrani i imenovani dužnosnici na nivou BiH imaju pravo na plaću godinu dana po isteku mandata.

Delegati Doma naroda PSBiH predhodno su skinuli  sa dnevnog reda Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i izmjenama Krivičnog zakona, koje je inicirao Klub delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda.

Pred delegatima je i nekoliko zakonskih rješenja predloženih iz Vijeća ministara BiH.

Među njima su Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama, izmjene Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave i Zakona o upravi, ali i izmjene Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, te Zakona o udruženjima i fondacijama.

Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu za 2015. godinu koji je podnijela Evropska komisija kao i Akcioni plan za provođenje Reformske agende na nivou Vijeća ministara BiH također su na dnevnom redu sjednice Doma naroda PSBiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*