Vijeće ministara BiH usvojilo Program rada za 2016. godinu

Vijeće ministara BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, uz korekcije usvojilo Program rada za 2016. godinu, koji je baziran na Srednjoročnom programu rada Vijeća ministara BiH. U Program će biti ugrađen Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o BiH za 2015. godinu koji se odnose na Vijeće ministara.

Podržalo je Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2015. godinu koji se odnose na Vijeće ministara i koji će biti ugrađeni u Program rada Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, kao i preporuke koje se odnose na niže nivoe vlasti u BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine  usvojilo je osnove za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU imajući u vidu pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji, saopćio je šef pregovaračkog tima BiH u vezi s adaptacijom SSP-a Hamdo Tinjak.On je najavio da bi 16. februara u Sarajevo trebali doći predstavnici Evropske komisije.

Izvještaj Grupe zemalja Vijeća Evrope protiv korupcije (GRECO) iz četvrtog kruga evaluacije za Bosnu i Hercegovinu, koji će biti objavljen na web stranici GRECO-a Vijeće ministara BiH je primilo k’ znanju.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo i usvojilo Izvještaj o radu Radne grupe za ocjenu usklađenosti propisa i praktičnog postupanja Uprave za indirektno oporezivanje i drugih organa u BiH u vezi s prijenosom novca i novčanih instrumenata preko granice, s preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF). Radna grupa je sačinila prijedlog mjera za otklanjanje nedostataka u smislu usklađivanja pravila i propisa s preporukama FATF-a.

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH,  Vijeće ministara Bih donijelo  je Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o formiranju Koordinacionog tijela za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini.

Prema odluci Vijeća ministara BiH, biće osnovana Ekspertna grupa za praćenje izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava pri Vijeću Evrope u predmetu “Ališić i drugi”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*