Počinje Berlinale: U glavnom programu i film Danisa Tanovića

U Berlinu večeras počinje 66. Međunarodni filmski festival “Berlinale”, koji će svečano otvoriti film braće Džoela i Itana Koena “Ave Cezare” (Hail Ceasar) s Džordžom Klunijem i Skarlet Johanson u glavnim ulogama.

Festival će ove godine odati počast legendarnom britanskom umetniku Dejvidu Bouviju, preminulom 10. januara, prikazivanjem filma u kojem je glumio, “The Man Who Fell to Earth” iz 1976. godine. Na festivalu će biti prikazan i film u kojem glumi također nedavno preminuli britanski glumac Alan Rikman.

Organizatori su naveli da će Rikmanu u znak počasti biti prikazano ostvarenje “Razum i osećajnost” (1995) američkog reditelja tajvanskog porekla Anga Lija.

Na festivalu će biti prikazan i prvi njemački film o Ani Frank, jednoj od najpoznatijih jevrejskih žrtava holokausta.

“Das Tagebuch der Anne Frank” (Dnevnik Ane Frank) u režiji Nijemca Hansa Štajnbihlera, biće premijerno prikazan van zvaničnog takmičarskog dijela za Zlatnog medvjeda.

Nacizam će biti jedna od tema ovogodišnjeg festivala, a knjiga “Dnevnik Ane Frank”, koju je napisala za vrijeme skrivanja od nacista, jedno je od najznačajnijih književnih djela koje opisuje život Jevreja tokom nacističkog perioda u Evropi.

Žiri za dodjelu glavne nagrade, Zlatnog medveda, predvodiće američka glumica i trostruka Oskarovka Meril Strip.

Film Danisa Tanovića u zvaničnoj konkurenciji festivala

Novi film bh. oskarovca Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” zabilježit će svjetsku premijeru u okviru Takmičarskog programa ovogodišnjeg Berlinskog Film Festivala.

Ovo ostvarenje rađeno je prema motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”, a u fokusu ima promišljanje o atentatu na Franca Ferdinanda i Sofiju u Sarajevu, događaj kojim je otpočeo Prvi svjetski rat, te današnja gledanja na taj događaj i ulogu Gavrila Principa.

Glavne uloge u filmu ostvarili su: Izudin Bajrović, Snežana Vidović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić, te francuski glumac Jacques Weber.

U filmu se pojavljuju i Aleksandar Seksan, Rijad Gvozden, Ermin Sijamija, Mugdim Avdagić, Boris Ler, Amar Selimović, Luna Zimić-Mijović i Alija Aljović, te Bojan Hadžihalilović.

Reditelj i scenarista filma Danis Tanović govorio je na konferenciji za medije u Sarajevu o procesu nastanka ovog ostvarenja, naglasivši da je i ovo, kao i neka od prethodnih, nastalo dosta čudno. Prvobitni plan je bio da uradi dokumentarac o predstavi “Hotel Evropa” Bernarda-Henrija Levyja, ali je u konačnici taj rad preusmjeren na dugometražno ostvarenje.

“Predstava ‘Hotel Evropa’ je monodrama u kojoj jedan čovjek sam na sceni ima jednoiposatni monolog. Razmišljao sam kako da napravim zanimljiv film na osnovu toga. Uzeo sam taj tekst i napravio neki okvir, te je radnja filma sve što se dešava oko te hotelske sobe”, kazao je Tanović, naglasivši da je tako počeo graditi viziju današnjeg Sarajeva i Bosne i Hercegovine, vlastitu viziju atentata, te svih priča da li je Gavrilo Princip bio atentator ili heroj.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*