Erdogan: Iran podržava snage koje vrše nemilosrdne masakre

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio da bi Turska mogla izgubiti strpljenje kada je riječ o krizi u Siriji te da bi njegova zemlja mogla biti prisiljena da preduzme konkretne akcije.

Erdogan je dodao da Ujedinjeni narodi moraju učiniti više da spriječe, kako je kazao, “etničko čišćenje” u Siriji.

Erdogan je optužio Ujedinjene narode za neiskrenost u pozivima Turskoj da više pomogne sirijskim izbjeglicama, umjesto da preduzmu akcije za sprečavanju krvoprolića u Siriji.

Ruski borbeni avioni bombardiraju područje oko grada Halepa u okviru podrške snagama sirijskog režima koje su u ofanzivi za zauzimanje tog grada. Zbog ofanzive i zračnih udara su deseci hiljada ljudi u bijegu prema turskoj granici, prenosi Reuters.

“Postoji vjerovatnoća da će novi val izbjeglica dostići brojku od 600.000 ako se nastave zračni udari. Mi se pripremamo za tu mogućnost”, kazao je Erdogan u govoru na poslovnom forumu u Ankari.

“Bit ćemo strpljivi do određene tačke, a zatim ćemo učiniti ono što je nužno. Naši autobusi i avioni nisu uzalud spremni”, kazao je on, dodavši da Turska ima podatke da snage koje podržava Iran u Siriji vrše “nemilosrdne masakre”.

Prijedlozi Turske

Turska je već primila više od 2,6 miliona sirijskih izbjeglica, a dugo se zalaže za formiranje sigurne zone u Siriji kako bi se zaštitili civili bez potrebe da ih prebacuju preko granice u Tursku.

Prijedlog je do sada slabo primljen u Washingtonu i među NATO saveznicima, koji se plaše da bi onda bile potrebne zone zabrane letenja, kojim bi patrolirale međunarodne snage, što bi ih dovelo u direktan sukob s Assadom i njegovim saveznicima.

Erdogan je kazao da sirijska kriza ne može biti riješena bez sigurnih zona, dodavši da je potrebno naći način da se zadrže Sirijci u njihovoj domovini.

On je rekao da je prethodno poručio dvojici čelnika Evropske unije Jean-Claude Junckeru i Donaldu Tusku da bi mogao doći trenutak kada će Turska otvoriti svoje kapije za izbjeglice koje bi potom mogle putovati u Evropu.

“U prošlosti smo zaustavljali ljude na kapijama Evrope, u Jedrenama smo zaustavili njihove autobuse. Ovo će se desiti jednom ili dvaput, a onda ćemo otvoriti kapije i poželjeti im sretan put. To sam im rekao”, kazao je Erdogan u četvrtak.

Grčki informativni portal u ponedjeljak je objavio da je Erdogan, na sastanku sa Junckerom i Tuskom u novembru, zaprijetio da će preplaviti Evropu migrantima ako čelnici EU-a ne ponude bolji sporazum za pomoć Turskoj u kontroliranju izbjegličke krize.

( Agencije)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*