Minhen: Svjetske sile postigle dogovor o prekidu vatre u Siriji

Vodeće svjetske sile postigle su dogovor o prekidu sukoba u Siriji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su dužnosnici.

Američki državni sekretar Džim Keri objavio je novinarima da je na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji dogovoren “prekid sukoba” u Siriji u roku od sedam dana i dostava humanitarne pomoći.

Keri je nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja, rekao da su sve zemlje uključene u razgovore saglasne da se razgovori o uspostavi mira u Siriji, koji se održavaju Ženevi, nastave što je prije moguće.

Keri, pored kojeg su se nalazili ruski ministar Sergej Lavrov i UN-ov izaslanik Stafan de Mistura, priznao je da su obećanja sa sastanka u Minhenu za sada samo na papiru. On i Lavrov su ocijenili kako će “pravi ispit” biti hoće li sukobljene strane u Siriji ispoštovati obaveze koje su preuzele, izvijestio je Rojters.

Keri je rekao da se prekid vatre neće odnositi na takozvanu Islamsku državu i druge grupe militanata koje se bore u Siriji.

Po dokumentu koji je prihvatila Međunarodna grupa za podršku Siriji, sukobi bi trebali prestati u roku od sedam dana, a humanitarna pomoć bi na neka područja trebala odmah biti dostavljena.

Članice grupe su se obvezale iskoristiti svoj uticaj kako bi odmah došlo do znatnog smanjenja nasilja te, do kraja sedmice, do prekida sukoba na cijeloj teritoriji Sirije, navodi se u dokumentu.

“Ponosni smo što možemo reći da je u Minhenu postignut dogovor , da je ostvaren napredak, te da će to poboljšati svakodnevni život Sirijaca”, rekao je Keri.

Glasnogovornik sirijske opozicije pozdravio je poduzete napore, ali je istaknuo da je potrebno vidjeti postupke na terenu. Glasnogovornik je najavio da će se sirijska opozicija vratiti na mirovne razgovore u Ženevi, ako će idućih dana biti konkretnih rezultata na terenu, javlja Rojters.

Razgovori u Minhenu su započeli razilaženjem u stavovima, Rusija je rekla da je spremna na primirje 1. marta, dok su Amerika i Evropska unija tražili da se borbe odmah obustave.

Britanski ministar vanjskih poslova Filip Hamond je ustvrdio da prekid borbi može uspjeti samo ako Rusija prekine zračne udare kojima pomaže napredovanje snaga sirijske vlade u borbi protiv opozicije.

“Ako se u potpunosti primjeni, ovaj će sporazum biti važan korak prema smanjenju ubijanja i patnji u Siriji”, rekao je Hamond.

“Nismo postigli dogovor da se odmah obustave ruska bombardiranja, ali imamo preuzetu obavezu za proces koji će, ako uspije, promijeniti stanje”, rekao je zapadni diplomatski izvor.

Ruski premijer Dimitrij Medvedev je u razgovoru za današnje izdanje njemačkog dnevnika “Handelsblat”, ocijenio da bi sve svjetske sile trebale sjesti za pregovarački sto i dogovoriti kraj rata u Siriji “umjesto pokretanja novog svjetskog rata”.

“Amerikanci i naši arapski partneri moraju dobro promisliti – žele li trajni rat?”, upitao je Medvedev. “U takvom ratu pobjedu se ne bi moglo ostvariti brzo, osobito u arapskom svijetu, gdje se svi bore protiv svih “, prenosi Rojters njegovu izjavu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Steinmeier je ranije najavio da na sastanku velikih sila treba postići “nekakav napredak”, kako bi se sirijski mirovni pregovori održali u životu.

Ministri vanjskih poslova su na razgovorima nastojali postići dogovor o tri ključna pitanja – postupnom prekidu sukoba, omogućavanju dostave humanitarne pomoći gradovima koji se nalaze pod opsadama obje strane i obavezivanju strana u sirijskom sukobu da se vrate u Ženevu na političke pregovore.

Vodeći svjetski dužnosnici okupit će se u ovog vikenda na 52. sigurnosnoj konferenciji u Minhenu i pokušati iznijeti nove ideje za rješenje rata u Siriji, dok ofanziva sirijskog režima i Rusije na grad Alep prijeti novim egzodusom desetina hiljada ljudi.

Minhen je u četvrtak, uoči konferencije, bio domaćin Međunarodne grupe za pomoć Siriji, neformalne grupe 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u novembru u Beču donijele diplomatske smjernice o rješavanju sukoba u toj zemlji.

(BHRT/RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*