Foto: FoNet

Šešelj: neću dobrovoljno u Hag

Haški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj poručio je, nakon što mu je Haški tribunal (ICTY) za 31. mart najavio izricanje presude, da neće dobrovoljno otići u Hag i da ga taj sud “ne zanima”.

“Možda će me nositi, ali ja dobrovolojno ne idem. Uopće me ne zanima Hag, niti išta u vezi s tim. Šta će se događati, ne znam, ali ja neći ići”, izjavio je Šešelj za Blic.

Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) jučer je saopćio da će Vojislavu Šešelju presuda za zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini biti izrečena 31.marta u Hagu, a vlastima Srbije naloženo je da “poduzmu sve neophodne mjere i osiguraju nazočnost optuženog izricanju presude”. Beogradu je dat rok da do 15. marta izvijesti ICTY o svim mogućim teškoćama u provođenju sudskog naloga.

Haški tribunal je Vojislavu Šešelju, koji se dobrfovoljno predao 24. marta 2003., sudio po optužnici za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i nehumana dijela i zločine protiv čovječnosti nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

U pritvoru haškog suda Šešelj je bio je do početka novembra 2014., kada je privremeno oslobođen zbog zdravstvenih razloga nakon što mu je dijagnosticiran karcinom jetre, uz obavezu Srbije ga na zahtjev Haga provede na izricanje presude.

U međuvremenu, nakon intenzivne terapije, Šešelj je sredinom januara 2015. ustvrdio da su zaustavljene metastaze raka na jetri.

Tužitelji su u završnoj riječi u marta 2013. za Šešelja zatražili kaznu od 28 godina zatvora, a Šešelj, koji se branio sam uz logističku potporu pravnog tima SRS, zahtijevao je oslobađajuću presudu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*