Crnadak: Predaja aplikacije veliki događaj za BiH i RS

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak ocijenio je da je sutrašnja predaja aplikacije Bosne i Hercegovine za kandidatsko članstvo u Evropskoj uniji veliki događaj i za Bosnu i Hercegovinu i za Reubliku Srpsku.

Kao uspjeh aktulenog Vijeća ministara BiH naveo je aktivnosti koje su urađene kako bi se predala aplikacija, ističući da je to urađeno bez ustavnih promjena u BiH, te čuvajući ulogu entiteta.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina će nakon predaje aplikacije dobiti upitnik, a najteži dio posla slijedi između predaje aplikacije i sticanja statusa kandidata.

Naglasio je da Bosnu i Hercegovinu čeka provođenje evropske agende, a najveći dio posla je na vladama entiteta.

Što se tiče PDP-a, naglasio je će ta stranka provoditi predstojeće aktivnosti poštujući nadležnosti entiteta i države, što je bitno i kod prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, negirajući da će biti osnovano bh. ministarstvo poljoprivrede.

“Bez stava RS-a neće se moći usvajati odluke”, rekao je Crnadak, ističući da je Republika Srpska u potpunosti zaštićena.

On je naveo da Vlada Republike Srpske još uvijek nije navela šta to ne valja u usvojenom mehanizmu korodinacije, a ako to kaže bit će popravljeno ukoliko je argumentovano.

Crnadak je naveo da od ekonomskog napretka u Republici Srpskoj zavisi koliko će građani dobro živjeti.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*