Proizvođači povrća u zaštićenom prostoru sa područja TK nezadovoljni izmjenama kantonalnog programa novčanih podrški u poljoprivredi

U organizaciji Udruženja Bosper Tuzla i Grupacije proizvođača povrća u zaštićenom prostoru TK, održana je zajednička press konferencija, na kojoj su predstavili probleme zbog kojih je njihova ovogodišnja proizvodnja upitna.
Glavni problem koji muči proizvođače povrća u zaštićenom prostoru, su novčani poticaji.

Naime u toku izrade Pravilnika o novčanim poticajima došlo je do greške odnosno izbacicvanja ovih proizvođača iz Programa podrški na način da nisu navedeni koeficijenti za ovaj vid proizvodnje , čime je nanijeta velika šteta sektoru proizvodnje hrane, rečeno je između ostalog na press konferenciji.

Riješavanje ovog problema između ostalog, vide u brzoj reakciji Vlade TK i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, u smislu da se poljoprivredni proizvođači ponovo uvrste u Pravilnik o novčanim poticajima, kao i donošenja Odluke o uključivanju proizvođača povrća i jagoda u zaštićenom prostoru u Program za podrške poljoprivredi za 2015. godinu, kao što je urađeno 2014.godine.

Ovakvim riješavanjem nastale problematike proizvodnje, Vlada TK, bi oćuvala postojeće proizvodne kapacitete i pokazala spremnost za zajednički rad, zaključeno je na press konferenciji.
(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*