Roma dočekuje Real, debi Zidanea u Ligi prvaka

Fudbaleri Rome večeras dočekuju Real Madrid u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka.

Trener Real Madrida Zinedine Zidane debitovat će na klupi “kraljevskog kluba” u Ligi šampiona, dok će na klupi Rome biti povratnik u klub, Luciano Spalletti.

Roma i Real Madrid su se do sada sastajali osam puta u UEFA takmičenjima, španski klub je slavio četiri puta, italijanski tri puta, dok je jedna utakmica završena remijem.

Posljednji put su ta dva kluba igrala međusobno u osmini finala Lige prvaka u sezoni 2007/08. Tadašnja Roma Luciana Spallettija je pobijedila i kod kuće i u gostima i prošla dalje.

Roma, koja je takmičenje u Grupi E završila na drugom mjestu, iza Barcelone, u duelu s Realom traži svoj prvi prolaz u četvrtfinale Lige prvake od 2008. godine.

Italijanska ekipa je prošla u nokaut fazu Lige prvaka iako je ostvarila samo jednu pobjedu, protiv Bayer Leverkusena kod kuće. Roma je 24. novembra izgubila od Barcelone sa 1:6, što je najubjedljiviji poraz svih ekipa koje su stigle do posljednjih 16.

Na drugoj strani, Real Madrid je osvojio prvo mjesto u Grupi A i želi da se plasira u svoje šesto uzastopno četvrtfinale. Desetostruki šampion Evrope je jedan od samo dva kluba koji su u nokaut fazu prošli neporaženi.

“Liga prvaka uvijek izaziva posebne emocije, osvojio sam dva trofeja, kao igrač sa Realom i kao pomoćni trener, ali sam sa Juventusom gubio dva finala. Svaki igrač sanja da osvoji ovaj trofej. Spremni smo i ambicije su nam maksimalne”, rekao je Zidane.

Real Madrid je tokom svoje posljednje posjete Italiji izgubio od Juventusa, u polufinalu prošle godine, a ono što bi trebalo da zabrine Zidanea je i podatak da madridski klub nije osjetio slast pobjede u Italiji na posljednjih osam gostovanja.

(federalna.ba/Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*