Stigla samo jedna prijava za nepravilnosti oko donacija tokom poplava

Skoro će dvije godine od kako je BiH zadesila neviđena prirodna katastrofa, velike poplave koje su bukvalno potopile skoro cijele gradove kao što je slučaj u Maglaju.

Humani ljudi, nevladine i humanitarne organizacije učinili su nadljuske napore u podjelama donacija i sredstava da bi se poplavljeno stanovništvo vratilo normalnom životu.

No, bezbroj priča je odmah krenulo i mediji su izvještavali o zloupotrebama i manipulacijama u donacijama, a Ministarstvo sigurnosti BiH odmah je uspstavilo „Etičku liniju“ specijalizovanu za prijavu korupcije i zloupotreba na zadacima prikupljanja, koordiniranja i distribucije humanitarne pomoći i svih drugih vidova domaće i strane podrške u vezi velikih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine.

Sistem prijave je jako lagan i dovoljno je samo posjetiti stranicu ministarstva, a inspektori iz Ministarstva sigurnosti trebali su provjeriti prijave, koje bi na kraju završile u Tužilaštvu BiH. No, uprkos brojnim pisanjima i izjava građana koji su tvrdili da su prevareni Ministarstvo sigurnosti zaprimilo je samo jednu i to nepotpunu prijavu za korupciju!

”U periodu od juna 2014. godine do danas (17. februar 2016. op.s.) Ministarstvo sigurnosti BiH je preko otvorenog kanala „Etična linija“ zaprimilo jednu prijavu o navodnim nepravilnostima. Međutim, prijava nije sadržavala nijedan konkretan podatak i predmet je zatvoren kao nepotpun zbog čega nije ni mogao biti proslijeđen Tužiteljstvu” – kaže Admir Malagić, portparol Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH uvođenjem eksternog nezavisnog servisa za prijem i razmatranje prijava, kao što je servis “Etička linija”, pokazalao je dodatnu želju da se naprave iskoraci u pravcu odlučnosti i kredibilnosti u postupanju sa prijavama, putem čega Ministarstvo sigurnosti BiH nema mogućnost da briše bilo koju prijavu, manipuliše sa datumima prijave, a baza svih prijava ostaje trajno pohranjena bez mogućnosti korekcija, uz obaveznost da bilo kad na zahtjev tužilaštva i drugih nadležnih institucija baza prijava bude otvorena i provjerena ispravnost postupanja Ministarstva sigurnosti BiH.

(NAP)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*