Nove prijetnje: Sjeverna Koreja izvela artiljerijsku paljbu

Sjeverna Koreja izvela je artiljerijsku paljbu u blizini pomorske zone o kojoj se spore Sjeverna i Južna Koreja, saopćilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Južna Koreja je kao mjeru predostrožnosti tražila od stanovnika otoka Baengnjeong u Žutom moru da se pripreme za prevoz brodovima, kako bi se domogli najbližih luka.

Sjeverna Koreja je 2010. godine izvršila artiljerijske napade na otok Jeonpjeong, također u Žutom moru i tada su stradale četiri osobe, prenose agencije.

Pjongjang je 7. februara lansirao u svemir raketu dugog dometa sa satelitom, što je međunarodna zajednica protumačila kao testiranje balističke rakete.

Nove sankcije Pjongjangu

S druge strane, američki predsjednik Barak Obama potpisao je u petak odluku o novim sankcijama prema Sjevernoj Koreji, zbog odbijanja te zemlje da obustavi svoj nuklearni program.

Sjedinjene Države ovim sankcijama kažnjavaju Sjevernu Koreju zbog nedavnih nuklearnih proba i lansiranja rakete dugog dometa, navodi agencija AP.

Obama je potpisao set mjera koje je Kongres usvojio, pooštrivši sankcije svakome ko uvozi robu ili tehnologiju vezanu za oružje za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji, saopćeno je iz Bijele kuće.

“Kongres je usvojio zakon koji predviđa uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji ranije ovog mjeseca”, izjavio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*