Izbjeglička kriza u Austriji: Dodatna vojna pojačanja na granici

Austrija je danas saopštila da pojačava prisustvo svoje vojske na granici radi smanjenja priliva migranata i da će dodatnih 450 vojnika i vojnih policajaca od sutra biti u stanju pripravnosti u slučaju problema.

Vijest o povećanju do 1.450 vojnika i rezervista objavljena u vrijeme kada je Austrija suočena sa kritikama iz EU jer je ograničila dnevni broj prijema azilanata.

Austrijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će vojnici pomagati policiju u vršenju provjera ljudi i vozila koja ulaze u tu zemlju, patroliranju duž “zelene granice” i izviđanju.

U saopštenju se ističe da će četa vojne policije, koja je stacionirana u Salzburgu “biti u pripravnosti u slučaju potrebe”.

“Te snage biće u stanju da u kratkom roku odlaze na zadatke širom zemlje pomoću vojnih helikoptera na zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslova”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će, takođe dva oklopna transportera, tri vojna transportna vozila i vojni inženjeri biti u pripravnosti kako bi “u kratkom vremenskom roku zatvarali propuste na granici”.

Austrijska Vlada je u septembru odobrila raspoređivanje do 2.200 vojnika kako bi osigurali kontrolisan pokret migranata i održavali red i mir u državi.

Austrija od petka dozvoljava ulazak najviše 80 migranata koji žele azil u ovoj zemlji, odnosno 3.200 migranata koji traže utočište u nekoj drugoj državi.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*