“Krug 99” – Nikšić: Podjela javnih servisa po etničkom principu je nezamisliva

Predsjednik Socijaldemorkatske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić, izjavio je uoči današnje redovne sesije “Kruga 99” o temi “Šta je alternativa propadanju Bosne i Hercegovine i njenih građana?”, da je pitanje podjele javnih servisa po etničkom principu u svijetu nezamislivo, ali kod nas prolazi u tišini.

“Osim što reaguju ljudi iz javnih servisa, vrlo malo se o tome govori u javnosti”, rekao je Nikšić novinarima.

Kada su u pitanju Izborni zakon i etničke izborne jedinice, Nikšić smatra da će prvi test biti u Mostaru jer, po njegovim riječima, ukoliko se dozvole razgraničenja po ratnoj granici, pokazat će se i kako će se podijeliti Federacija BiH.

“Ni na koji način SDP neće biti oni koji će usporavati, zaustavljati put prema Evropskoj uniji. Naprotiv, sve ono što je obaveza naših vlasti prema tom putu, spremni smo podržati”, rekao je Nikšić. On je dodao kako predstavnici ove stranke “neće šutiti” i da se ne treba od njih očekivati da “aplaudiraju na sve što vlasti rade”.

Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” Adil Kulenović ocijenio je da je današnja tema “specifična jer i sami građani Bosne i Hercegovine osjećaju da klizimo u vrijeme još većih poteškoća” i da se “osjećaju sve snažnije tendecije etnonacionalne podjele”.

“Sama podjela RTV servisa protivi se interesima Bosne i Hercegovine”, zaključio je Kulenović.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*