Prezentacija rezultata EU Programa za oporavak od poplava u okviru kojeg je pomoć u BiH dobilo 610.000 osoba

Sutra će u Sarajevu biti prezentovani rezultati EU Programa za oporavak od poplava na osnovu kojeg je pomoć dobilo više od 610.000 ljudi u bh. zajednicama pogođenim poplavama, javlja Anadolu Agency (AA).

Tom prilikom će korisnici programa iznijeti svoja lična svjedočenja o tome kako im je pomoć koju su dobili od Evropske unije pomogla u oporavku od posljedica poplava u maju 2014. godine, od stambenog zbrinjavanja i infrastrukture do normalizacije životnih uslova i pružanja javnih usluga.

Program predstavlja prvi dio pomoći na koju se EU obavezala izdvojiti za Bosnu i Hercegovinu na Donatorskoj konferenciji u Bruxellesu u julu 2014, a koja je usmjerene na neposredni oporavak od poplava.

Program je pokrenut u augustu 2014. kako bi se ponovo uspostavili normalni životni uslovi u lokalnim zajednicama te osiguralo da pomoć stigne do najugroženijih, u skladu sa procjenom potreba za oporavkom.

Ukupna vrijednost programa je 43,52 miliona eura, od kojih je 42,24 miliona eura obezbijedila EU i 1,28 miliona eura Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Program provodi UNDP u saradnji sa Fondom Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Prezentaciji rezultata Programa za oporavak od poplava EU najavljeno je da će prisustvovati šef Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i predstavnik FBiH.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*