RS: Bošnjaci uložili veto na Zakon o suzbijanju korupcije

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske uložio je veto na Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republike Srpske, jer njime nije norminarana nacionalna zastupljenost konstitutivnih naroda pri zapošljavanju, rekao je predsjedavajući ovog Kluba Mujo Hadžiomerović.

Nakon sjednice Kluba Bošnjaka, Hadžiomerović je rekao novinarima u Banjoj Luci da je Ustavom Republike Srpske previđeno da bude normirana nacionalna zastupljenost pri zapošljavanju konstitutivnih naroda.

“U Zakonu su za nas problematični članovi 4 i 9 koji su trebali biti dopunjeni tim normama, kojih uopće nema, zbog čega tražimo da to bude preciznije normirano u ovom zakonu, a ne nižim aktima”, pojasnio je Hadžiomerović.

On je upozorio da, ukoliko se ovo ne normira zakonom, onaj ko ima diskreciono pravo pri zapošljavanju može po političkim i drugim interesnim uticajima zapošljavati, što nije dobro da se dešava u BiH.

Bošnjaci čekaju Dodikovo objašnjenje

Komentirajući Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je usvojen na prošloj sjednici Narodne skupštine, a čiji je ukaz o proglašenju odbio da potpiše predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, Hadžiomerović je rekao da Klub Bošnjaka sa velikom znatiželjom očekuje obrazloženje predsjednika zašto je vratio taj zakon.

“Nama je jasno iz medija da je predsjednik rekao da u tom Zakonu ne može stajati odredba koja zagovara pozivanje na popis stanovništva iz 1991. godine, ali to je normirano i po Ustavu Republike Srpske”, naveo je Hadžiomerović.

On je rekao da je sve drugo nepoštivanje Ustava Republike Srpske.

“Proizilazi da Klub Bošnjaka poštuje Ustav Republike Srpske, a da ga izbjegavaju i pokušavaju izvrgnuti zvaničnici”, zaključio je Hadžiomerović.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 11. februara Zakon o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republike Srpske kojim se uređuje osnivanje, organizacija i nadležnost posebnih organizacionih jedinica tužilaštva, suda i drugih organa u Republici Srpskoj.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaće sa radom Posebno tužilaštvo za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, odnosno Specijalno tužilaštvo osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*