Obilježen Dan ružičastih majica

Manifestacijom Dan ružičastih majica, koja je održana u Sarajevu, u našoj je zemlji obiilježen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK uključilo se u obilježavanje ovog dana.

Naime, naše je Ministarstvo još 10. Februara uputilo cirkularno pismo svim osnovnim i srednjim školama na području TK, kao i Pedagoškom zavodu, kojim su od njih tražili da poduzmu određene aktivnosti. Kako smo saznali od Mersije Jahić, pomoćnika ministra za obrazovanje i nauku, od škola je zatraženo da u posljednjoj sedmici februara organizuju časove odjeljenjskih zajednica sa učenicima a roditeljske sastanke sa roditeljima,  na kojima bi razgovarali o prevenciji vršnjačkog nasilja. Predloženo je i postavljanje  sandučeta u koje bi učenici anonimno mogli prijavljivati slučajeve nasilja, a pedagozi bi periodično prikupljali te informacije i poduzimali aktivnosti  kako bi se nasilje spriječilo.

Ministarstvo je ovim pismom, podsjetilo škole i da moraju poštovati protokol iz 2013. godine o prevenciji nasilja nad djecom i među djecom. Dan ružičastih majica obilježava se u svijetu zadnje srijede u februaru. Ovaj dan obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju jer je u školu došao u ružičastoj majici. Ispostavilo se kako je majica simbolisala dječakovu podršku njegovoj majci oboljeloj od karcinoma dojke. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*